Baba

Milyen az ideális család?

Itt a pici, most váltok családdá. De milyen lesz ez a család? Milyen elvárásoknak kell megfelelnetek?
2011. Július 22.

Az is lehet, hogy órák, napok, esetleg hetek telnek el, mire mind a ketten úgy érzitek: család lett belőletek, a pici nélkül nem alkotnátok „egészet”. Akár az első babátok érkezik, akár a hatodik, mindig újjáalakulnak a viszonyok, mindenkinek meg kell találnia a helyét, és nagyon valószínű, hogy meg is fogja.

Ennek az egész játéknak, amit családi életnek nevezünk, az egyik legfontosabb kulcsa a türelem. Ne ijedj meg, ha nem önt el a reklámfilmek által sugallt boldogság, és attól se keseredj el, ha párodat néha gondterheltnek látod. Ez az egyik legnagyobb változás az életetekben. Bízunk abban, hogy senki sem áltatott azzal, hogy minden rózsaszín lesz. De reméljük, sokan mondták, hogy megéri, mert nagyon különleges ajándékokat kaptok majd az élettől, és nem is keveset.

Ideális család?

Nézz csak körül! Hányféle családot ismersz? Van, ahol mindig rend van, mindig mindenki tudja, mikor ér haza a másik, együtt vacsoráznak, és az esti híradó után villanyoltás következik. Máshol elég nagy a zűrzavar, a jövés-menés, nincs mindig közös vacsora, és előfordul, hogy éjszakába nyúlik a nap.

Lehet, hogy számodra az első család tűnik boldogabbnak, de az is lehet, hogy a második. Egyet remélek, hogy a pároddal hasonló a véleményed ezekről a dolgokról, de legalább volt annyi időtök, hogy kompromisszumot kössetek, kialakult valami közös rend (illetve közös rendetlenség), hasonló az értékrendetek, hasonló elképzelésetek van az együttélésről.

Ez ezért fontos, hogy legyen mitől eltérnetek és legyen hova visszatérnetek. Mert most aztán egészen más következik, egy másféle rend, amit a baba alakít, de mind a hárman részt fogtok benne venni. Ne hidd el, hogy létezik ideális család. Hiába hangzik jól, hogy apa és anya egyformán veszi ki a részét a házimunkából és a gyereknevelésből, ha apa mondjuk három műszakban dolgozik, vagy anyának vizsgaidőszaka van.

Ne essetek pánikba, ha előreláthatólag nem tudjátok azt a formát hozni, amit az elsős olvasókönyvek sugallnak. A lényeg az, hogy ti jól érezzétek magatokat benne, és meg tudjátok oldani azokat a feladatokat, amelyek rátok várnak. A szomszéd majd megoldja a sajátját, nem is beszélve a szappanoperák szappancsaládjainak szereplőiről.

Két szülő, egy gyerek?

No nem, egyáltalán nem erről van csak szó. A családot nagyon is befolyásolja a környezete, amely talán egészen más, mint a hagyományos családmodell. Sok nő egyedül vállal gyereket, máshol több családból válik egy, megint máshol a nagyszülőkkel együtt alkot teljes közösséget a szülőpár és a gyerek vagy gyerekek. Bármelyik változatból kihozhattok valami jót, a lényeg, hogy szem előtt tartsátok, ami évezredek óta biztos: a jó család az a fészek, ahol még akkor is törődnek az emberrel, ha már senki más nem figyel rá.

Örülj, ha te ilyen családból érkeztél, ha nem, bízz abban, hogy ti meg tudjátok teremteni. Akár olaszos lendülettel, akár csendesebben. Fontos, hogy ehhez megtaláljátok az optimális távolságot a nagyszülőkkel és mindenki mással, aki a környezetetekben él. Ám ehhez a nagyszülőknek is nagyszülőkké kell nőniük.

Intim pillanatok

Sajnos ma sokan azonosítják az intimitást a szexszel. Pedig egyáltalán nem erről van szó! Az intimitás annyit jelent: közel engedni magamhoz valakit. Nagyon közel. Ezt megélhetjük szüleinkkel, gyerekünkkel, barátnőnkkel és párunkkal egyaránt. Szülés után, ha még nem is lobog a szerelem lángja, nem kell nélkülözni az intimitást. Sőt kifejezetten jó, ha törekedtek arra, hogy megmaradjon köztetek a testi-lelki közelség.

A kismamát természetesen kimerítheti, hogy a baba egész nap igényt tart rá, van, aki egy érintéstől is megőrül. Neki lehet, hogy egy kis figyelmesség, egy csésze illatos tea vagy egy finom csoki jut el az „érzelmi központjáig”. Ha így van, hát kezdjétek így. Lassan el fogtok jutni az összebújásig, összesimulásig. Lehet, hogy hetek, hónapok alatt, de megéri. Mind a kettőtöknek érdemes figyelnie erre, hiszen ez a babátok érdeke is.

Forrás: Kismama magazin