Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hús-vér anyák fotói arról, milyen gyönyörű a szülés utáni időszak

Szerző: Babaszoba.hu

2019. december 13. | Frissítve: 2020. december 15.

Forrás: babaszoba.hu

Egy írországi wellness startup vállalkozás fotósorozatában azt mutatja meg, hogy a nemrég szült édesanyák teste milyen nagy változásokon ment át, és mind érzelmileg, mind fizikailag mekkora kihívást jelent az első időszak.

Neely Ker-Fox, családfotós szerint, aki a képeket készítette, ez egy egyetemes küzdelem minden nőnél, aki szült: szerte a világon tükör előtt állnak a frissen szült anyukák, ismerkednek az új testükkel, és közben megpróbálnak kíméletesek lenni önmagukkal. - A kampányban résztvevő hét édesanya megmutatja a szülés utáni test erősségeit és szépségeit, ezzel is támogatva a többi nőt ebben az időszakban - magyarázta Ker-Fox.
A szülés után az anyukák sokszor azzal szembesülnek a fotós szerint, hogy azt várják tőlük, hogy minél előbb régi önmaguk legyenek. Olyan kérdéseket kapnak, hogy mikor mennek vissza dolgozni, vagy leadták-e már azt a súlyt, amit a terhesség alatt magukra szedtek.
Fotó forrása: huffpost.com, anewmum.com
A 32 éves Ali O'Learyt dublini otthonában fotózták hármasikreivel, 9 héttel a szülés után - a babák 31 hetes korukban születtek. - Sürgősségi császármetszésem volt, és 6 hétig kellett az intenzíven maradniuk az ikreknek. A gyógyulási, a kórházba való ki-be mászkálás, az idősebb lányom gondozása egy rendkívül ijesztő időszak volt, és érzelmileg nagyon megterhelő - mondta Ali.
Nem sokkal később azonban Ali elkezdte értékelni, mekkora erőfeszítésre képes a szervezete, hogy biztonságban életet tudott adni a három babának. Ali idősebb lánya 4 és fél éves, és az édesanya úgy érezte az utóbbi időben, hogy elvesztette a kontrollt a teste felett: régen sportos volt és aktív, a terhesség alatt azonban még egyszerű dolgok is kihívást jelentettek a számára. - Amikor babát vársz, az embereke sokszor azt gondolják, hogy a tested és a pocakod közkincs, és folyamatosan kommentálják, mekkora vagy, mennyit kellene enned, és mennyire van rendben a hízásod. Ez nagyon zavaró, időnként pedig teljesen kimerít szellemileg és fizikailag is - mondta az édesanya.
Később is úgy érezte, mintha a teste nem a sajátja lenne már, amit annak tud be, hogy szerinte a nők nem kapják meg a megfelelő helyet és időt, ami a szülés utáni gyógyulás miatt megilletné őket. - A testem már az új anyuka identitásomat tükrözte, egy olyan személyt, akit én még csak kevésbé ismertem - magyarázta. Szerinte az első hétben sokkal több segítségre van szüksége a nemrég szült anyukáknak, nem pedig arra, hogy elvárják, hogy maguktól egyszerűen túllendüljenek ezen. - Szükségünk van a körülöttünk élők feltétel nélküli támogatására - tette hozzá -, amely segít gyógyulni és anyukává válni.
Fotó forrása: huffpost.com, anewmum.com
A 26 éves Rachel Byrne amerikai származású anyuka, aki családjával Írországban él, egy ötgyermekes mozaikcsaláddal. Amikor a kampány miatt elkészítették róla a fotósorozatot, 21 hete adott életet legkisebb lányának, aki dublini otthonukban született. Másik két gyermekét Amerikában szülte, és úgy véli, nagy a különbség a két ország között a szülés tekintetében. Azonban tapasztalt olyat is, ami mindenhol ugyanaz volt, mégpedig a nők érzelmi támogatásának hiánya a szülés után. - Szerintem ideje lenne, hogy végre megváltozzanak ezek a dolgok, és a nők sokkal nyugodtabban gyógyulhassanak a szülés után - magyarázta.
Az édesanya szerint a terhesség 9 hónapja során mindenki azzal foglalkozik, ő mint nő hogyan érzi magát, aztán megszületik a baba, és hirtelen minden róla kezd szólni. Byrne elárulta, hogy Ker-Fox képeit látva igazi istennőnek érezte magát, és nagyon erősnek, hogy képes volt kihordani, megszülni táplálni és gondozni a gyermekeit. - Óriási megtiszteltetés, hogy a gyerekeim számára én biztosíthatom az otthont - mondta.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések