Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hozzátáplálás: óvatosan a gyökérzöldségekkel!

Szerző: -

2016. június 8. | Frissítve: 2017. június 6.

Forrás: babaszoba.hu

Sokan nem tudják, hogy a gyökérzöldségek fel tudják halmozni a nitrátot. Ezért nyolc hónapos kor alatt inkább ne adjuk babáknak, vagy tegyük meg a megfelelő óvintézkedéseket.

Óvatosan a céklával is!


2015-ben a sajtó hangos volt egy nitrátmérgezéses esettől, mikor is egy baba céklás krumplipürétől fél óra alatt élet halál közötti állapotba került. Pedig az édesanya jó szándékúan, a minőséget szem előtt tartva piacon vette a zöldséget. A potenciálisan nitráthalmozó zöldségekkel valóban érdemes óvatosnak lenni. Nézzük, hogy okozhat bajt a nitrát.

A nitrátban rejlő veszély

Nitrát a zöldségekbe műtrágyázás révén kerülhet, s a vegyszerrel földre juttatott anyag egyes zöldségekben felhalmozódhat. Miért veszélyes a nagy mennyiségű nitrát? Mert a nitrát a csöppség szervezetében (gyomrában) baktériumok révén nitritté alakul, azután a vérben levő vérfestékhez (haemoglobinhoz) kötődik. Emiatt a baba vére nem lesz képes oxigént felvenni, szállítani, így kialakul a kék kór, a methaemoglobinaemia. (Az elnevezés onnan ered, hogy a baba bőre kékes lila színű lesz.) Ha nem történik meg az azonnali orvosi beavatkozás, fulladásos halállal végződik a kék kór.
Különösen azok a tavaszi zöldségek tartalmazhatnak sok nitrátot, amelyek üvegházban, fólia alatt nevelkedtek. (A rossz tárolás miatt a nitrát nitritté alakul. Az elkészített ételben pedig hűtve tárolás során is feldúsul a nitrát.)
A szakemberek a fentiek miatt 8 hónaposnál kisebb csecsemőknek csak bevizsgálás után ajánlják óvatosságból azokat a házi termesztésű zöldségeket, amelyekben sok nitrátot lehet, többek között a céklát, a sárgarépát vagy a spenótot.
Azért a 8 hónapos kor a határvonal, mert a legkisebbeknél még hiányzik a nitrátot lebontó enzim. A megfelelő enzim szint majd csak 3 éves korra áll be a gyermekeknél.
A nitrát az ivóvíz révén is a szervezetbe kerülhet, de ez csak ásott kút esetében lehetséges. A vezetékes ivóvíz vagy babavíz természetesen csak a megengedett határérték alatt tartalmaz nitrátot.
A Magyarországon legismertebb nitrátkumuláló növények:
cékla,
fejes saláta,
fehérrépa,
karalábé,
mángold,
paraj,
retek,
sárgarépa,
sóska.
A fenti zöldségek rendkívül egészségesek, ezért kár lenne teljesen kiiktatni az étrendből őket. Inkább legyünk nagyon óvatosak: bio zöldségeket vegyünk, amelyek nem tartalmaznak veszélyes dózisban nitrátot.
Itt találhatsz szuper recepteket a picinek: Receptek babáknak
Kapcsolódó anyagok:
- Tényleg bio a bio?
- Csak biozöldséget

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések