Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hozzátáplálás: mit ne tegyünk?

Szerző: Nagy Zita

2014. december 16. | Frissítve: 2017. október 24.

Forrás: babaszoba.hu

Ne erőltessük, ne siettessük, ne hagyjuk figyelmen kívül - a babák hozzátáplálásával kapcsolatos cikksorozatunk következő részében néhány olyan dologgal foglalkozunk, amelyet mindenképpen érdemes kerülni az új ételek és ízek bevezetése közben.

A babák hozzátáplálásáról szóló sorozatunkban sorra vesszük, melyik ételt, mikor lehet és érdemes a baba étrendjébe beilleszteni, adunk jó tanácsokat azzal kapcsolatban, hogyan érdemes csinálni és persze tapasztalt anyukák történeteit is megosztjuk.
Cikksorozatunk előző részeiben írtunk arról, hogyan érdemes előkészülni a hozzátáplálás időszakára, s arról is, milyen egyszerű, de hasznos szabályokat érdemes követni annak érdekében, hogy a mama és a baba számára is élmény és ne tortúra legyen ez az időszak.
Mielőtt elkezdjük sorra venni, melyik hónapban mit adhatunk a kicsinek, még foglalkozzunk kicsit azzal mi az, amit biztosan ne tegyünk a hozzátáplálás időszaka alatt.
Sokszor és sok helyen elmondták már, és mi is felhívtuk rá a figyelmet: figyeljünk a baba visszajelzéseire és ne erőltessünk semmit. Ha a baba visszautasít egy ételt, ízt, akkor ne ragaszkodjunk a "hivatalos menetrendhez". Tegyük félre az ételt, amelyik nem nyerte el a gyerekünk tetszését. Később megpróbálhatjuk újra elővenni. Akkor se essünk kétségbe, ha a baba csak kóstolgat. Ne legyünk türelmetlenek, idővel majd átfordul a dolog. Ilyenkor érdemes együtt enni a kicsivel. Idővel kíváncsi lesz arra, hogy mi az, amit mi eszünk, s ha nem érzi a kényszert, részt akar majd magának a finomságokból.
Ne akarjunk egyszerre sokat adni az új ízből. Ez nem a mennyiségi személet időszaka. Egy-egy kanállal kezdjük, majd fokozatosan növeljük az adagokat. A hozzátáplálás ideje alatt ezek az ételek ne az anyatejet helyettesítsék a kicsi étrendjében, hiszen egyelőre csak kiegészítő elemei az étkezésének. Ügyeljünk arra is, hogy ne elsősorban ezzel lakjon jól a baba, hiszen a szoptatásnak ebben az időszakban még fontos szerepe van.
A babák egészséges fejlődésében az egyik legfontosabb elem, hogy egészséges ételeket kapjanak az anyatej mellett. A természetes ízekhez szoktassuk őket, ne cukrozzuk, ne fűszerezzük az ételét, és ne adjunk nekik édesítőszereket, adalékanyagokat, színezékeket tartalmazó ételeket sem.
Ne akarjuk túl korán elkezdeni etetni a gyereket. Néhány hónapos korában még nem alkalmas arra, hogy megemésszen az anyatejen kívül bármit is. Érdemes figyelni a baba székeltét is, hiszen ha a megevett ételt viszontlátjuk a pelenkában, az fontos jelzés azzal kapcsolatban, hogy az adott ételre még nincs "kész" a kicsi. Azzal is számolni kell - és nem kell tőle megijedni -, hogy a hozzátáplálás hatására megváltozik a baba székletének színe is.
Amennyiben tejallergia, gluténérzékenység, vagy bármilyen más ételérzékenység, allergia (akár szénanátha is, hiszen ez sokszor keresztallergiát okoz) előfordult a családban, akkor az érintett ételek bevezetése előtt mindenképpen érdemes beszélni szakorvossal.
Bár a hozzátáplálási táblázat nincs kőbe vésve, és gyerekenként eltérhet a menetrend, azért érdemes az ezzel kapcsolatos tanácsokat észben tartani annak érdekében, hogy biztonságos legyen ez a folyamat. Ilyen például, hogy tojást ne adjunk a babának 12 hónapos kora előtt (sárgáját adhatunk 11 hónaposan), a tejjel ne próbálkozzunk 1 éves kora előtt (kevésbé megengedő nézet szerint ill. ha allergiás van a családban, akár 3 éves korig is várhat a tehéntej bevezetése) és 12 hónapos kora előtt a méz is kerülendő. A tejtermékek (joghurt, túró)8 hónapos kora körül érkezhetnek és nem előbb, de a dió sem kerülhet be az étrendjébe egy éves kora előtt, a mogyoróról a legutóbbi ajánlásig úgy gondolták, hogy várjunk 3 éves korig, most azonban azt ajánlják, hogy az allergéneket kis mennyiségben, de korán vezessük be.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák