Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hozzátáplálás: a tejtermékek bevezetése

Szerző: Babaszoba.hu

2017. május 3.

Forrás: babaszoba.hu

Miért nem érdemes túl korán tejet adni a babának? Mikortól adható egyáltalán tejtermék vagy tej?

Hozzátáplálás: a tejtermékek bevezetése

Tudjuk, hogy egy generációval korábban alig volt olyan baba, aki ne kapott volna feles tejet pár hónaposan. Mégis azt kell, hogy mondjuk, nem ajánlott sem a feles tej, sem a tej túl korán és túl nagy mennyiségben sem. Méghozzá azért nem, mert a tejtermékek magas fehérjetartalmuk miatt megterhelhetik a gyerekek emésztőrendszerét és veséjét.

Sem tehén, sem kecsketej

Sem tehéntej, sem házitej, sem kecsketej nem adható egy éves kor alatt. Lényegtelen, hogy melyik állattól származik a tej, állati eredetű tej még hígított formában sem (ez a sokat emlegetett feles tej) adunk a babának. Az állati eredetű tejben olyan fehérjék találhatóak, amelyek megterhelik a baba emésztőrendszerét. Ezen az sem változtat, ha "csak" alapanyagként használjuk (pl. főzelékhez, péphez), tehát egy éves kor alatt ebben a formában se adjunk tejet a babának.
A tehéntej adását sok szakember 3 éves korig nem javasolja.
Sőt, hogy még fokozzuk: növényi tejek sem javasoltak 1 éves kor alatt. Ami javasolt az a szoptatás: napi 500 ml tejalapú táplálék (ez lehet tápszer is, anyatej hiányában).
Amennyiben gyermekednek speciális igényei vannak, pl. tejfehérje-allergia miatt, anyatej hiányában gyermekorvosod fog számára megfelelő tejalapú táplálékot javasolni!
A különböző tejtermékeket nem ugyanakkor kell bevezetni. Vannak olyan tejtermékek, amelyeket már 8-9 hónapos kortól adhatunk a babának, más termékeket csak sokkal később. Ne felejtsük el, hogy mindig kis adagban, lassan, fokozatosan vezessünk be egy-egy új terméket.

Mit mikor?

Abban az esetben, ha gyermeked egészséges, nincs szüksége speciális táplálásra, akkor a baba betöltött 8 hónapos kora után meg lehet kezdeni a tejtermékek bevezetését. Először jöhet a
- natúr joghurt (gyümölcsjoghurt babának a cukortartalma miatt nem javasolt)
- kefír
9 hónapos kor után:
- sovány sajt
10 ónapos kor után:
- túró (adható natúr túró babának, de a krémtúró, a Túró Rudi a cukortartalma miatt nem javasolt) A kis adag (1-2 kanállal) mellett azt is szokták javasolni, hogy tízóraira adjunk az új ételből, mégpedig azért, hogy legyen elég időd arra, hogy megfigyeld, hogyan reagál rá.
Tejtermékek bevezetése babáknak 1 éves kor után:
- gyümölcsjoghurtok (erősen javasolt , hogy te magad készítsd el otthon: natúr joghurtból és friss gyümölcsből, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot)
- tejföl
- vaj és vajkrémek (alaposan olvasd el az összetevő listát, mert tartalmazhat olyan komponenst, amely adása még nem ajánlott)
Tejtermékek bevezetése babáknak 3 éves kor után:
- tehéntej (1 éves kor alatt semmiképp nem ajánlott, számos szakember azonban kifejezetten javasolja, hogy várjátok meg a baba 3 éves korát), illetve a tehéntejből készített egyéb italok, pl. kakaó. Ebbe a kategóriába tartozik a kecsketej, a bolti és házi tej is.
- zsírosabb sajtok, krémsajtok
- kecskesajt
- juhsajt, juhtúró
- tejszín
- Túró Rudi és egyéb tejdesszertek, pl. tejberizs, puding, tejkrém, krémtúró (esetleges hozzáadott cukortartalmuk miatt csak korlátozott mennyiségben, próbáld ki inkább a cukormentes termékeket)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Így lehet könnyebb az anyaság első, kihívásokkal teli időszaka (X)

Kipihent és stresszmentes kisgyermekes anyuka. Hihetetlennek hangzik? Nem az!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések