Baba

Hova tettem a … ?

Nem találod a kulcsod? És a popsikenőcs receptjét melyik táskádba tetted? Mi a neve az új védőnőnek? Lehet, hogy már a családnak is feltűnt a feledékenységed. Nem vagy egyedül! Lehet, hogy az eddiginél zaklatottabb az életviteled?
2011. Március 05.

Az egyre gyakoribbá váló feledékenységet a zaklatott, modern életvitel és az információs túlterhelés okozhatja – idézte skót kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

A kutatók az „elfoglalt életmód szindróma” elnevezést adták annak a tünetcsoportnak, amelyben a feledékenység nem éri el a demencia mértékét, ám a mindennapi életben több apró zavart okozhat. Ilyen például, amikor valaki rendszeresen elfelejti, hová tette kulcsát, hol hagyta a poharát, vagy nem ugrik be ismerősének a neve.

A szakemberek szerint ezt a típusú feledékenységet a zaklatott életvitel okozza, az, hogy folyamatosan új információk bombázzák az embereket, szól a mobiltelefon, a televízió, a rádió, és interneteznek. Alan Wade, a tanulmányt tervező egyik kutató elmondta, az információs túlterheltség miatt egyre korábbi életkorban jelentkezik a feledékenység.

A CPS Research elnevezésű intézet munkatársai tanulmányukhoz olyan 50 és 80 év közötti embereket keresnek szerte Skóciában, akik már tapasztalták magukon a feledékenység jeleit. A résztvevők a vizsgálatban memóriatesztek sorozatát töltik majd ki, és az önkénteseknél egy Alzheimer-kórban használt szert, a memantint kezdik alkalmazni alacsony dózisban.

Hova tettem a ... ?

Babaszoba

Mi nem javaslunk gyógyszert, de azt mindenképpen, hogy rangsorold a feladataidat, és hagyd el azokat, amelyek nem fontosak, emellett keress segítséget, ha túl zaklatott az életed. Hátha javul a helyzet, és mire felnő a gyerek, végül eszedbe jut a védőnő neve.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Tartsd frissen az agyad!
  • Mozgasd meg a tested és az agyad is!
  • Már 30 éves kortól gyengülhet a memória
  • Így fejleszd gyermeked koncentráló képességét!
  • Forrás: MTI