Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hosszú terhesség és szoptatás - nagyobb agy!

Szerző: Babaszoba.hu

2011. április 6. | Frissítve: 2017. március 22.

Forrás: Medipress

Egy tanulmány szerint az agy növekedését nagyban befolyásolja, hogy meddig tart a terhesség és a szoptatás.

Mivel segíthetjük a baba agyának a fejlődését?

Az emberekkel együtt összesen 128 emlős fajt vizsgáló kutatás azt mutatja, hogy az utódok agynövekedését pozitívan befolyásolja a terhesség és a szoptatás időtartama. A Durham Egyetem kutatása szerint minél hosszabb a terhesség és a szoptatás időtartama az emlősök esetében, annál nagyobbra nő az utód agya. A kutatók azt állítják, az eredmények újfent megerősítették, hogy a szoptatás jót tesz az agy fejlődésének.
Ez az Egészségügyi Világszervezet ajánlását is alátámasztja, amely kizárólagos anyatejes táplálást javasol az első hat hónapban, ezt követően pedig a szilárd étel mellett a szoptatás folytatását ajánlja kétéves korig vagy azon túl, az anya és a gyerek igényei szerint.
A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közölt tanulmány segít megmagyarázni, miért függenek az embercsecsemők ilyen hosszú ideig anyjuktól; a kilenc hónapos terhességet követő akár három évig tartó szoptatás teszi lehetővé a hatalmas, 1300 köbcentiméter térfogatú agy kifejlődését. Ezzel szemben például a dámszarvas, amely körülbelül ugyanakkora testű, mint az ember, csak hét hónapig vemhes, a szoptatás pedig csupán hat hónapig tart. Ennek megfelelően agytérfogata 220 köbcentiméter, az emberi agy méretének hatoda.
A kutatásból az derült ki, hogy a testmérethez viszonyított agyméret a terhesség és a szoptatás időtartamával összefüggést mutat.
"Eredményeink segítenek megérteni, mik az evolúciós változások következményei az egyes szakaszokban, a szülés előtt és után, most azonban további kutatásokkal azt is meg kell határoznunk, pontosan hogyan befolyásolják a születés előtt és utáni agynövekedés változásai az agy struktúráját" - nyilatkozta a kutatás vezetője, Robert Barton antropológus professzor.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések