Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hosszú távú jelentősége van a fejlődési mérföldköveknek?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 4. | Frissítve: 2017. június 30.

Forrás: babaszoba.hu

Kiderült, hogy azok a csecsemők, akik viszonylag hamar megtanulnak felállni, óvodás korban egy kicsit jobban teljesítenek a figyelem, a memória és a tanulás terén is.

A szakértők eddig is tudták, hogy a mozgással kapcsolatos "mérföldkövek" (mászás, felállás, járás) elérésében tapasztalt jelentős késedelem annak jele lehet, hogy a csecsemőben a későbbiekben fejlődési mozgáskorlátozottság alakulhat ki.
A Pediatrics című szaklap június 27-i számában megjelent új kutatásból azonban az is kiderül, hogy hasonló minta mutatható ki még azok a csecsemők között is, akik a normál időkereten belül érik el a mérföldköveket.
Az eredmények szerint azok, akik bizonyos mérföldköveket hamarabb értek el, általában magasabb pontszámokat értek el bizonyos fejlődési méréseken 4 éves korukra. Azok a csecsemők például, akik viszonylag hamar megtanultak segítséggel állni, 4 évesen magasabb pontszámokat értek el a kognitív teszteken. Ezek a kisgyermekek figyelmi, tanulási és emlékezési képességeit mérik fel.

Akik korábban állnak fel, ügyesebbek lesznek később is?

Azok az óvodások, akik hamarabb érték el az állás mérföldkövét, az adaptív készségeket mérő teszteken is magasabb pontszámot értek el, vagyis jobban tudtak eszközöket használni és egyedül öltözködni.
Annak ellenére, hogy a kutatás nem bizonyított ok-okozati összefüggést, a kutatók azt írták, hogy az eredmények tanúsága szerint a motoros mérföldkövek elérésének életkori időpontja fontos alap lehet a későbbi gyermekkori fejlődés különböző aspektusai számára.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Az új JOHNSON'S ® kívül-belül megújultunk (X)

Immáron 125 éve az a JOHNSON'S ® küldetése, hogy a világ leggyengédebb babaápolási termékeit hozza létre. Termékeket, amelyek annyira kíméletesek, hogy minden életkorban, minden korosztálynak ideálisak.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések