Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hosszabb az ikrek átlagos élettartama

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 25. | Frissítve: 2016. augusztus 31.

Forrás: Medipress

Egy új kutatásból az derül ki, hogy az ikrek tovább élnek, mint mások, és ennek hátterében valószínűleg a köztük lévő szoros kapcsolat állhat.

Hosszabb az ikrek átlagos élettartama

A PLoS One című szaklapban megjelent tanulmányhoz a kutatók több mint 2 900 egynemű ikerpár adatait elemezték, akik 1870. és 1900. között születtek Dániában. Csak olyan ikreket vontak be a kutatásba, akik 10 éves kornál tovább éltek. Az ikreket az általános dán népességgel vetették össze.
Kiderült, hogy az egypetéjű ikrek minden életkorban magasabb túlélési aránnyal rendelkeztek, mint a kétpetéjű ikrek, és a kétpetéjű ikrek magasabb túlélési aránnyal rendelkeztek, mint az általános népesség.
Az eredmény az ikrek között kialakuló szoros szociális kapcsolat előnyös hatásait tükrözi.
"Előnyös, ha van valakink, aki társadalmilag közel áll hozzánk, aki odafigyel ránk. Anyagi vagy érzelmi támogatást nyújt, ami hosszabb élettartamhoz vezet" - magyarázta a tanulmány szerzője, David Sharrow, a Washington Egyetem kutatója. Egy velünk szoros kapcsolatban álló ember például lebeszélhet bennünket az egészségtelen magatartásokról, betegségünk alatt ápolhat, és érzelmi támogatást nyújthat.
Ha ezeket az eredményeket más adatmintákkal is sikerül megerősíteni, annak az ikreken túlmutató következményei is lehetnek.
"A kutatások azt mutatják, hogy ezek a fajta társas kapcsolatok vagy kötelékek rengeteg kontextusban fontosak" - mondta Sharrow. "Lehet, hogy az emberek többségének nincs ikertestvére, de társadalmilag befektethetünk a társas kapcsolatok ápolásába, hogy ezzel is javíthassuk az egészséget és növeljük az élettartamot."

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések