Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Horkol a baba - mi okozhatja?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 25.

Forrás: babaszoba.hu

A kisbabák életük első heteiben alvás közben mindenféle furcsa hangokat adhatnak, például horkolnak. Mindezt fokozza, hogy a légzések közben szünetek tartanak és rendszertelenül veszik a levegőt.

Horkol a baba - mi okozhatja? (fotó: Getty Images)
A szülők gyakran aggódnak amiatt, hogy a csecsemők horkolnak, hiszen nem számítottak arra, hogy ilyesmit tapasztalnak majd. Sokan azt gondolják, hogy valami problémát jelentenek a furcsa hangok, a horkolás, de ez többnyire egyáltalán nincs így. Természetesen néha vannak olyan tünetek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, és ha észreveszik, a szülőknek azonnal kapcsolatba kell lépniük a gyermekorvossal.
Valójában a baba horkolása gyakori jelenség. A csecsemők általában zajt csapnak alvás közben, mert a légutak kicsik és könnyen tele kerülhetnek váladékkal. A baba növekedésével ezek a zajok csökkennek, mivel a légutak nőnek, tágulnak, így a levegő akadálytalanul áramolhat. Néha azonban mélyebb probléma is állhat a háttérben, amelyek megnehezítik a baba légzését.
Előfordul, hogy nem a horkolás nátha, allergia, vagy a mandulák méretei miatt történik. Ritkán az is előfordulhat, hogy a horkolás akkor történik, amikor a csecsemő az alvás legmélyebb szakaszában van, amikor a torok izmai annyira ellazultak, hogy légzés közben horkoló hangot adnak. Mit tehetünk?

Orrtisztítás

A csecsemő orrának tisztítása orrszívóval segíthet abban, hogy a baba könnyen lélegezzen. A sós vizes orrspray is segíthet.

Párásítás

A levegő párásítása az eldugult orrnál is segíthet, különösen akkor, ha a baba szobájában száraz a levegő a fűtés következtében. Használhatunk párologtatót, lefekvés előtt pedig egy meleg zuhanyzással párássá és meleggé tehetjük a levegőt, mielőtt használnánk az orrszívót.

Távolítsuk el az allergéneket

Az allergének eltávolítása szintén segít a baba horkolásában. A gyermek szobájából vagy legalábbis a gyermek ágyától távolítsuk el a háziállat szőrét, port és egyéb allergiát kiváltó okokat.

Fektessük máshogy a babát

A horkolást sok csecsemőnél az is befolyásolja, hogy milyen pózban alszik. Vannak babák, akik gyakran horkolnak ha háton vagy hason fekszenek, de nem teszik, amikor oldalra fektetik őket. A háton fekvés abban is segít, hogy elkerüljük a SISD-et.

Mikor kell aggódni?

A krónikus csecsemőhorkolás gyakran egy meglehetősen összetett probléma jelzése, és érdemes feljegyezni a gyermek tüneteit, ha a horkolása az életkor előrehaladtával súlyosbodik, illetve, ha ez komolyan befolyásolja alvását és hangulatát.

Szerkezeti problémák a légutakban

A legtöbb gyermeknek nincsenek strukturális problémái, de előfordulhat, hogy ez okozza a krónikus horkolást. Az egyik ilyen szerkezeti eltérés az orrsövényferdülés lehet. A megnagyobbodott mandulák szintén okozhatnak horkolást, bár ez igen ritka újszülöttek esetében. Szájpadlással kapcsolatos eltérések, rendellenességek is állhatnak a horkolás hátterében. Horkolást okozhat a laryngomalacia néven ismert állapot: a gégeporcok fejletlensége miatt belélegzésnél a gégefedő és az aryepiglotticus redő behúzódik a gége nyílásába. A baba növekedésével azonban a panaszok csökkennek, sőt, meg is szűnnek.

Alvási apnoe

Az alvási apnoe valójában a légutak teljes elzáródását okozza, és ideiglenesen leállítja a légzést. Ennek következtében az alvási apnoe rendkívül hangos horkolást és állandó alvászavarokat eredményez, hiszen a gyermek időről időre felébred.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák