Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hordozókendőt a szülészetekreOrszágos összefogás egy cikkünk nyomán

Szerző: Sződy Judit

2011. április 27.

Forrás: Kismama magazin

A babaszoba.hu cikkének hatására közösségi csoport alakult a neten. Néhány hét alatt annyi hordozókendőt adtak össze az egyre bővülő csoport tagjai, hogy az ország összes szülészetére jut egy-egy, sőt, a csecsemőotthonok, gyerekkórházak sem maradnak ki!

Zalaegerszegen gyakorolja
a kendő megkötését az anyaotthon munkatársa

Járjuk a világot, és néha csodákba botlunk. Márciusban meglátogattuk a szekszárdi szülészetet, hogy bemutathassuk olvasóinknak az ott folyó munkát. A csecsemőosztályon a szoptatásról, a testközelség fontosságáról beszélgettünk, amikor is Osztermajerné Fodor Ilona vezető ápolónő, mintha ez teljesen természetes lenne, megemlítette, hogy az örökbefogadásra váró babákat rendszeresen hordozókendőben hordják a dolgozók, hogy a picik addig se nélkülözzék a gondoskodást, a meleget, a testközelséget. Erről készült egy külön cikk melynek olvastán párbeszéd bontakozott ki a Facebookon:
- Szuper kezdeményezés! (Orsi)
- Hordozókendőt minden szülészetre! 77 szülészet van... ó, az elég sok hordozókendő... (Judit)
- Ismerek pár embert, aki néhányat összedobna! (Orsi)
- Hát akkor hajrá! Indulhatna erre egy Facebook-oldal! (Judit)
- Én benne vagyok. (Mariann)
És néhány perc múlva megalakult a Hordozókendőt a szülészetekre! csoport. Újabb cikk született a Babaszobán, egy kereskedelmi tévé híradóstábja rövid anyagot forgatott Szekszárdon, egyre többen "lájkolták" az oldalt. Nem telt el tíz nap, és közel nyolcvan kendő gyűlt össze.
De nemcsak a kendők sokasodtak, hanem a bejegyzések is, és persze a lelkesedés.
Bárcsak az én babámnak jutott volna!
Könnyeimmel küszködve tudom csak elmondani, hogy mekkora dolog, amit a szekszárdi nővérek csinálnak. A témában érintett vagyok, én is örökbe fogadtam a kislányomat, és még mindig - de szerintem ez soha nem fog elmúlni, pedig már hároméves - arra gondolok, hogy az két hét, amit a kórházban töltött nélkülünk, illetve egyedül, milyen nyomot hagyott vagy hagyhatott a piciny lelkében. Persze sokat mesélnek arról, hogy az olyan babákat, akiket ott hagynak, megkülönböztetett figyelemmel gondozzák az ápolók. Gratulálok, és minden elismerésem a szekszárdi kórháznak! - írja egy Babaszoba-olvasó.

Szívesen hordoznának
Sziasztok! Hétvégén jártunk Zalaegerszegen, ahol egy barátunk dolgozik anyaotthonban. Elmeséltük neki a kezdeményezést, és hogy felajánlunk egy kendőt a javukra, a kötözését is megmutatom. Teljesen meghatódott!!! Elmondta, hogy csak a létfenntartásra van pénzük, még a ruhákat is adományból kapják. Jelenleg egy ikerpárjuk van a csecsemős részlegen, de ez most kivételes időszak, általában hat-nyolc baba a jellemző. Hozzátette azt is, hogy vannak nagyon lelkes kolléganői, akik szívesen hordoznának.
Jövő héten megérkezik a kendőnk, utána egyeztetünk az otthonnal!
Eszter
Szükség van rá!
Nagyon jó ötlet, gratulálok az anyukának, akinek eszébe jutott, és mindjárt tett is érte, hogy megvalósuljon. A kisebbik lányom mindenféle adminisztratív szerencsétlenkedés miatt 3-4 hetet volt benn a kórházban. Mire kihoztuk, olyan köldöksérve lett, hogy két és fél éves koráig kezelgettük, mire rendbe jött. Nekem hordozókendőm nem volt, kenguruztunk, de ha adnátok számlaszámot, akkor szívesen besegítek kicsit pénzügyileg.
Kati

Hordozó anyukák adták át a kendőt KaposváronÉljen Kaposvár!
Azt a tudományos kutatást is ismertették, amely szerint a szülő ilyen közelsége annyira megnyugtatja a gyerekeket, hogy a babáknak erős immunrendszerük alakul ki. Ráadásul mentálisan is stabilabbak lesznek.
Judit

Los Angelesből
Az érintés, a testi kontaktus terápiás hatású az újszülöttnek, mindazonáltal az optimális fejlődéshez is elengedhetetlen. Erre nagy hangsúlyt fektetünk a Los Angeles-i kórházakban. Szülés után a babát azonnal a mama mellkasára helyezzük. A koraszülött csecsemőket az inkubátorból kivéve naponta többször is a szülők mellkasára tesszük. Ha az édesanya pihen, és a babának szüksége van ölelésre, a nővérek automatikusan, habozás nélkül magukhoz emelik a babát, miközben dolgoznak tovább!!!
Ha a baba örökbefogadásra vár, akkor az illetékes szervek személyes nővért adnak a baba mellé, aki a szülőt pótolva hordozza, ápolja, masszírozza. Magyarországon még van mit behozni. Hatalmas dolgot indítottatok el!
Teljesen le vagyok nyűgözve.
Helen

Újszülöttet szabad?
Nagyon tetszik a kezdeményezés. Csak egy kérdés merült fel bennem, remélem, ti tudtok válaszolni: nem korai egy újszülöttet hordozni? Korábban mindig azt hallottam, hogy csak három hónapos kortól javasolják. Lehet, hogy ez másnak is kérdés, és legalább így választ kap ő is, nem csak én. :)
Barbara
Ha jól kötik meg a kendőt, a hordozás újszülöttkortól előnyére válik a babának. Sőt! Az utóbbi években az derült ki, hogy a nagyon pici koraszülöttek kenguru-gondozása sokkal hatékonyabb, mint az inkubátorban tartás. Erről itt tudhatsz meg többet.
Judit

Nyíregyházán is örültek a kendőnek

Nyitott kapukat döngetek!
Annyira szuper ez a kezdeményezés, hogy teljesen beindultam! Beszéltem a Jósa András Kórház szülészetén az illetékesekkel, és tárt karokkal várják a kendőket és az információkat. Nyitott kapukra találtam a Gyermekvédelmi Központban, így a nevelőszülőknek és az örökbefogadó szülőknek is meg tudom tanítani a kendőzést. A nyílt örökbefogadást szervező alapítvány is szívesen veszi az infókat! Semmi ellenállás! Biztos, hogy Nyíregyházán vagyok???
Zsuzsa

Nemzetköziek lettünk!
Három kendő érkezett Amerikából!!! Nagy-nagy ölelés, lányok, mindegyikőtöknek!
Mariann

Mosonmagyaróvár a miénk!
Mosonmagyaróvári hírek következnek: a győri babahordozó klubot, élén Melindával, a főigazgató továbbította az ápolási igazgatóhoz, aki mindenben támogatja őket és ezáltal a mi akciónkat is: meghívta őket, hogy adjanak elő a szülésfelkészítő tanfolyamukon a kórházban, amit a gyermek- és az újszülöttosztály szervez. Két osztályt hódítottak meg egyszerre!
Mariann

A debreceni klinikán is lehet már kendőzni!

Debrecent megnyertük!
A Debreceni Klinika neonatológiáján kedvesen fogadtak minket. Vittünk egy felajánlott Nandu kendőt és egy Close hordozót. Három csecsemősnővérnek is megtaníthattam a kötést. Már az esti műszakban ki is akarják próbálni. :-)
Tünde


Anyák napja előtt
Április végéig Eger, Mosonmagyaróvár, Zalaegerszeg, Pécs, Debrecen, Nyíregyháza, Kaposvár intézményeiben vették át a kendőket. Hamarosan Kiskunhalas, Győr, Szombathely, Székesfehérvár, Baja, Cegléd, Kistarcsa, Siófok, a Jahn Ferenc kórház, Mátészalka és még sokan mások. Háromszoros hipphipphurrá itt mindenkinek és hálás köszönet!
Mariann

Kövesd figyelemmel a kezdeményezés újabb és újabb eredményeit a babaszobán és a Facebookon!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák