Baba

Hordozás császármetszés után – Mire figyeljünk?

Ha császármetszéssel szülünk, vajon milyen irányelveket érdemes követni a baba hordozása kapcsán? Mire érdemes figyelni? Mátyus Évi speciális hordozási tanácsadót kérdeztük.
2021. Szeptember 25.
Hordozás (Fotó: Getty)

A császármetszés komoly, hasi nagyműtét, ráadásul a terhesség során rengeteg változás zajlott a szervezetben. A belső szervek szülés utáni visszarendeződése, a sebgyógyulás rendkívül időigényes folyamat. A teljes heggyógyulás nagyjából 1 év. Hogy kezdheti egy császáros anya hordozni újszülöttjét?

A baba szempontjából a 0. perctől működhet a hordozás, ám az első hetekben inkább apa hordozza a kicsit, ha van rá mód – ajánlja a szakember. Ha azonban nincs segítség, anya is hordozhat a gyermekágy időszakában, ám fontos, hogy ezt óvatosan tegye. A fizikai állapotnak megfelelően, a fokozatosság elvét követve kell elkezdeni a hordozást – tanácsolja Mátyus Évi hordozási tanácsadó. 

Kulcsfontosságú a fokozatosság, s a megfelelő hordozóválasztás

Fontos, hogy kényelmes legyen és biztonságos a hordozás. Vigyázni kell a gátra, belső szervekre! Mátyus Évi azt tanácsolja, hogy csak fokozatosan kezdjük el, első lépésnek nagyszerű az is, ha ülve kötjük magunkra a picit úgy, hogy ügyelünk a természetes testtartásra is. Figyelni kell a kismamának önmagára, hogy reagál a teste a hordozásra – figyelmeztet a szakember.

Természetesen nem mindegy, milyen hordozót választ az édesanya. “Újszülötteknek a szövött és a karikás kendőt ajánljuk, mert ezek képesek biztosítani a pici számára élettanilag megfelelő testtartást” – mondja a hordozási tanácsadó. “Olyan kötést kell kötni, hogy a csomó elkerülje a császár sebét! A legjobb a kenguru, a csípő kenguru, s a batyukötés, illetve a karikáskendő használata” – teszi hozzá a szakember. 

Mei-tait stabil törzstartástól érdemes bevetni, addig jobb a kendő, ám a kicsinél, akinek már megfelelő mértékben megerősödtek az üléshez szükséges izmai, biztonsággal használható a mei-tai. A kenguru kapcsán azonban óva int a szakember: “Nem ajánlom, ugyanis semmi sem valósul meg vele kapcsolatban, aminek kellene az egészséges hordozás érdekében. Azaz nincs megtámasztva a gerinc, lógnak a lábak, és nincs optimális terpesztett, guggoló lábtartás sem a babánál.”

Elöl vagy hátul legyen a baba?

Újszülött kortól a szövött kendőben elöl, csípőn, de akár háton is hordozható a baba. Megfigyelhetjük, hogy 2-4 hónaposan elkezdenek érdeklődni a babák a világ iránt, ekkor – hogy jobban lássanak – preferálható a csípőn vagy a háton hordozás.

Vajon létezik-e súlyhatár, ami fölött már az anya gerincére, derekára nézve megterhelő a hordozás? Az elöl hordozásra szoktak javasolni súlyhatárt – tudtuk meg Mátyus Évitől. Eszerint 6-7 kg-ig érdemes előre kötni a picit, ám ez nem egy kőbe vésett szám. Hisz van olyan édesanya, akinek már kevesebb is megterhelő, és van, akinek nagyobb súly sem okoz gondot. De azt fontos leszögezni, hogy alapvetően fizikailag nem arra vagyunk kitalálva, hogy elöl hordozzunk.

Van olyan, hogy egy baba nem szereti, ha hordozzák?

 “Amelyik gyerek szeret kézben lenni, azt hordozni is lehet” – szögezi le Mátyus Évi. Ha úgy tűnik, hogy a kicsinek nem tetszik a dolog – sír, mikor anya vagy apa felköti, akkor vagy az eszközválasztásban, vagy a kötésben keresendő a hiba. Elképzelhető, hogy nem megfelelő az eszköz, mert nem a kicsi fejlődési szintjének, méretének megfelelő. Sok mindent figyelembe kell venni az eszközválasztásnál: hogy hányadik hétre született, koraszülött-e, van-e izomtónus-eltérés, csípőprobléma vagy egyéb eltérés.

De az is lehet, hogy a kötésen kell finomítani – lehet, túl szoros, vagy túl laza. Fontos elmondani, hogy gyakorlással bárki meg tudja tanulni a megfelelő kötési technikát. Nincs olyan, hogy kézügyesség híján valaki egyáltalán nem tudja elsajátítani. Ha bármilyen elakadás van, érdemes hordozási tanácsadóhoz fordulni, akitől szakszerű  és személyre szabott tanácsot kaphatunk.

Speciális helyzet, speciális tanácsadás

Kevesen tudják, hogy léteznek speciális képzésben részt vett hordozási tanácsadók is, akiknél  megvan a tudás a különleges hordozási problémák megoldásához is. Például ha koraszülött a baba, feltétlen szükség van speciális segítségre, hisz a koraszülött babáknak különleges kötés és keskenyebb hordozókendő ajánlott, amely kereskedelemben nem kapható, de hordozási tanácsadótól bérelhető, aki a kötés elsajátításában is segít.

Szakértő: Mátyus Évi speciális hordozási tanácsadó (Zuglói babahordozók)