Baba

Hordd magadon az anyatejet – a magyarokat is meghódította az őrület

Anyatej, fogacska, babahaj, köldökcsonk, de akár az alvós rongyi egy darabja - ezeket mindet magukon hordhatják a nők. Pár éve Amerikából indult, de elég hamar ideért Magyarországra is az anyatejből készült ékszerek iránt kereslet.
2018. Január 07.
Ha nem tudnád, megmondanád róla, hogy ezek a gyöngyök anyatejből készültek?

Néhány évvel ezelőtt egy izlandi nő, Alicia Mogavero nevétől volt hangos a világsajtó, a Mommy Milk Creations alapítója ugyanis egy addig egészen különleges dolgot csinált: a saját anyatejéből készített nyakláncot. A nő annyira meg volt hatódva a természet csodájától, hogy eldöntötte, ékszer formájában őrzi meg az anyatejét – segít felidézni a kezdeteket a Nemnem Design Studio alapítója, Balda Gabriella.

Alicia Mogaverón kívül később más édesanyák is hasonló üzletet csináltak, Ann Marie Shaorupim most a Mamma’s Liquid Love nevű cég tulajdonosa, ahonnan 110 dollárért lehet sárgaréz alapú medált rendelni anyatejjel. Egy 24 éves nő pedig, Bridgette Boudreaux mára Amerika vezető anyatejgyártó cégének a tulajdonosa.

Gabriella tavaly szeptember óta foglalkozik az anyatejes ékszerekkel, és azt mondja, a folyamat egyik legnagyobb titkára, a tartósításra egy hónap alatt rá lehet jönni. A pontos receptet azonban nem árulja el, de azt megtudtuk tőle, hogy 3 lépcsős tartósítási eljárás során éri el a tej a por állagú végeredményét, ami később egyáltalán nem, vagy csak minimálisan színeződik el. A Nemnem Design Studióban kétféle eljárással készülnek az ékszerek: vagy formába önti, vagy pedig egy plasztikus anyaggal keverve, egyedileg formázza meg azokat.

Anyatejtől a babahajig

Szinte csak az egyéni fantázia a korlátja annak, hogy miből is készülhet ékszer. Anyatej, fogacska, babahaj, köldökcsonk, de akár az alvós rongyi egy darabja – ezeket mindet magukon hordhatják a nők.

Hordd magadon az anyatejet - a magyarokat is meghódította az őrület

Különböző mintákat lehet megálmodni és megvalósítani

De miért is lesz valakinek ilyen ékszere?

Ahány ékszer, annyi indíttatás. “Sok sztorival találkoztam az elmúlt hónapokban. Anya, aki koraszülött babáját 635 napig szoptatta, kolléganő, aki elhunyt édesanyja tincseit medálban készíttette el magának és húgának karácsonyra, annyi minden történt az elmúlt hónapokban, hogy le sem tudnám írni, érteni meg csak az érti, akinek köze van a történetekhez” – mondta Gabriella.

Vallja, hogy alapvetően a nő van birtokában annak az ősi, spirituális tudásnak, ami talán a férfiakból kiveszni látszik, vagy a természet miatt lehetetlen a léte. Az anya éli át azt az iszonyatos fájdalmat, lemondást, koncentrációt ami a baba életben maradásához szükséges, így kötődése a gyermekhez sokkal intenzívebb, mint az apáé. “Az anyák természetüknél fogva sejtik vagy tudják azt az ősi mágikus rítust, miszerint ha van bármiféle részünk a másikból, az erősíti a kötést kettőnk között” – fogalmaz.

Hordd magadon az anyatejet - a magyarokat is meghódította az őrület

Színezett anyatej gömbök

Példának a magyar néphagyományt hozza fel, ami szintén ezt támasztja alá. A hazai szerelmi rontások egyike szerint, egy fiú gatyájának a korcájába bele kell varrni a lány haját. Vagy ha egy öregasszony össze akart boronálni két fiatalt, a fiút szoptató asszonytól tejet vett, és pogácsába sütve megetette azt mindkét féllel. A szerelmi varázslatok mindegyikében szerepel a tej, a szőr, a vér, vagy az izzadság. Ezt a fajta ősi hiedelmet pedig Gabriella szerint az anyák viszik tovább azzal, hogy elteszik a gyermekeik köldökcsonkját, haját, fogát, vagy éppen az anyatejet.

“Akármennyire béna, gusztustalan, felháborító és nem túl trendi régmúlt idők dolgait hordozni, mégis megtesszük. A világ ősi tudása valahol a génjeinkben utazik velünk tovább” – mondja.

Kapcsolódó cikkek: