Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Honnan tudják a babák, hogyan kell táncolni?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. július 16.

Forrás: babaszoba.hu

Imádnivaló, ahogy a kisbabák táncolnak, minden szülőnek szívet melengető látvány. De ösztönös vagy tanult dolog a tánc a babáknál?

Honnan tudják a babák, hogyan kell táncolni? (Fotó: Getty Images)
Gina Posner, gyermekorvos elmondta a Romper-nek, hogy még mindig készülnek tanulmányok arra vonatkozóan, miért táncolnak az emberek. Nicole Arzt, házassági- és családterapeuta szerint néhány kutatás már kimutatta, hogy a zenére adott válasz valójában biológiai, tehát a ritmus és a tánc természetesen jön. Daniel Ganjian, gyermekorvos pedig hozzátette, hogy a gyerekek már születésük után meg tudják különböztetni a zenét a véletlenszerű zajoktól, de 6 hónapos korukig még nem "táncolnak" igazából.
Robin Neuhaus, korai gyermekkorral foglakozó doktori hallgató ugyanazt mondta, mint Ganjian, és hozzátette, hogy az újszülöttek érzékenyek a zenére, de sok időbe telik gyakorolniuk, hogy a testük mozgását összehangolják a dalok ritmusával. - Egy tanulmány megállapította, hogy a 6 hónapos gyerekek "táncolnak" a babanyelvre (csecsemők által irányított beszéd). Ebben a korban a babáknak tetszik a magasabb hangmagasságú és hosszúkás hangokat használó beszéd, amely dallamos. Ez nem azt jelenti, hogy ezt zenének vélik, de érthető, hogy ##8222##táncolnak" rá. Az idősebb babák pedig inkább a zenére táncolnak, mint a beszédre - mondta Neuhaus.
Tehát nyilvánvalóan biológiai dolog, hogy a csecsemők mozogjanak a zenére. Ganjian szerint azonban a szülők is hatással vannak a babák táncolására. - A valódi táncot általában a szülőktől tanulják a babák, akik a zene ütemére, dallamára mozgatják a fejüket, kezeiket. A babák látják, hogy a szülők tapsolnak, és ők is megpróbálják, vagy a testüket hasonlóan próbálják mozgatni a zenére - mondta.
Amellett, hogy nagyon aranyos, ahogy a kicsi táncol, a zenehallgatás további előnye, hogy ösztönzi a beszédfejlődést is, és Posner szerint megnyugtató is lehet számára - attól függően, milyen a zene. Neuhaus hozzátette, hogy a szülők által énekelt élő zenének további előnyei vannak, így az altatódal, amit a babának énekelnek, még jobban ellazítja a babát, csökkenti a stresszt és erősíti a kötődést.
Forrás: romper.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések