Baba

Honnan tudhatod, hogy biztonságban érzi magát a babád?

Az újdonsült szülőket gyakran szinte elárasztják az érzelmek, a kételyek (meg persze a fáradtság): vajon jól csináljuk? Figyeljétek a babát, mert ezek a jelek elárulják, hogy ő tökéletesen biztonságban érzi magát mellettetek!
2019. Augusztus 31.
Innen tudhatod, hogy biztonságban érzi magát a babád

Nyugodt és békés

Ha egy baba biztonságban érzi magát, nyugodt, ellazult és békés, ha felvesszük – ráadásul, ha magunkhoz öleljük, még jobban megerősíthetjük benne a kötődést és a biztonságérzetet. Ez ráadásul független attól, hogy szoptatod vagy tápszerrel eteted! A közeli kapcsolat, a bőrkontaktus az apukáknál is legalább olyan jól működik!

Keresi a kapcsolatot

A magát biztonságban érző baba lelkesen igyekszik kommunikálni veled és keresi a kapcsolatot: mosolyog, nevet, figyelmesen nézi az arcodat, a szemedbe néz, visszagügyög, kíváncsi rád. Ha ezek hiányoznak, az problémát is jelezhet. “Ha a kicsi figyelmét nehéz felkelteni, nem kommunikál, nem érdeklődő, az bizony figyelmeztetés lehet” – mondja dr. Jessica Madden gyermekgyógyász-neonatológus. 

Nem sír állandóan

Bár az újdonsült szülőknek úgy tűnhet, hogy a kisbabák egész nap csak bömbölnek, valójában egy kiegyensúlyozott, magát biztonságban érző babára ez nem jellemző – főleg nem úgy, hogy nem is lehet megnyugtatni. Különösen igaz lehet ez az újszülöttekre, mert a kólika (mely órákig tartó, vigasztalhatatlan sírással jár együtt), csak két-három hetes korban jelenik meg. Ha egy újszülött nagyon sokat, akár órákon keresztül sír, az mindenképpen valamilyen “vészjelzés”. Lehet, hogy éhes vagy fájdalmai vannak!

Megnyugszik, ha felveszed

A baba sírása az elsődleges kommunikációs eszköze, ezzel jelzi, ha éppen valamiért nem érzi jól magát. Ha megbízhatóan válaszolunk ezekre a jelekre – például azzal, hogy felvesszük és magunkhoz öleljük -, akkor megtanulja, hogy számíthat ránk és mindig ott leszünk neki. 

Erős az izomtónusa

Meglepő módon, annak, ha egy baba biztonságban érzi magát, fizikai jelei is vannak, például az, hogy megfelelően erős az izomtónusa, nem görcsös, nem feszíti magát.

Nem igényli, hogy állandóan ölben legyen

Természetesen a kisbabák a szüleik kezében érzik magukat a legjobban, örömmel bújnak oda hozzájuk, de a biztonságos kötődés egyik korai jele, hogy “megengedik” , hogy letegyük őket. Egy 2015-ben, a Pediatrics in Review című szaklapban megjelent kutatás szerint ennek az lehet a hátterében, hogy a babák megtanulták, számíthatnak az anyukájukra, így bátran fedezik fel egyedül is a világot (még akkor is, ha ez csak azt jelenti, hogy a babakocsiból nézelődnek).

Örül annak, hogy együtt lehet veled

Ha egy kisbaba biztonságban érzi magát, akkor egyszerűen szeret együtt lenni a szüleivel, örül annak, hogy a közelükben lehet. A bizonytalanul kötödő kicsik gyakran teljesen közömbösnek tűnnek, nem igazán érdekli őket, hogy a gondozó ott van-e mellettük, ha pedig visszatér, akkor vagy teljesen érdektelenek, vagy extrém ragaszkodóvá válnak, akár olyan mértékben, hogy nem is hajlandóak játszani másokkal vagy felfedezni a környezetüket.(Cikk forrása: romper.com)Ez is érdekelhet: