Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Honnan lehet tudni, hogy eleget szopott a baba?

Szerző: Babaszoba.hu

2022. február 18.

Forrás: babaszoba.hu

Gyakran felmerül az édesanyákban az a kérdés, hogy vajon elég anyatejet eszik-e a baba. Miből lehet ezt megállapítani?

Honnan lehet tudni, hogy eleget szopott a baba? (Fotó: Getty Images)
Az első napokban úgynevezett kolosztrum termelődik, az első tej, ami sűrű és ragacsos állagú, de nagyon tápláló a kisbaba számára, és fontos az immunrendszerének is. Ebben az időszakban a baba valószínűleg nagyon gyakran fog enni, egy 24 órás periódusban 8-12, vagy akár még több szoptatásra is sor kerülhet. A korai időben ez a gyakori szoptatás a melleknek segít jelezni, hogy elegendő tejet termeljenek a baba számára.
Így pedig az első napok után a szervezet a kolosztrum helyett már érett anyatejet fog termelni, ami megfelel a baba változó szükségleteinek. A kisbabát továbbra is gyakran kell majd szoptatni, és gyarapodni kezd a súlya is.

Milyen jelei lehetnek annak, hogy a baba jól táplált?

 • Gyakran kell szoptatni a babát, 24 óránként 8-12 alkalommal.
 • Az etetés után a baba elégedettnek, boldognak tűnik, és magától elengedi a mellet. A kezeit etetés előtt gyakran zárhatja ökölbe, amik utána ellazulnak és kinyílnak.
 • A súlygyarapodás a vártnak megfelelő, nagyjából 155-240 gramm hetente, a baba 4 hónapos koráig.
 • A csecsemőknek vannak bizonyos időszakai, amikor a szoptatás során egyértelműen nyelik az anyatejet. Ilyenkor a baba nagyobb mennyiségű tejet kap, mert az anyánál bekapcsol a tejleadó reflex. A csecsemő gyors szopása elősegíti a tejleadás csillapítását, és ezekben az időszakokban másodpercenként 1 szívásra lassul, mivel nagyobb mennyiségű tej kerül a szájába, mielőtt azt le tudná nyelni.
 • A baba széklete az ötödik napon sárgás színűre vált, a textúrája pedig laza és magvas lesz. A baba négynapos koráig nagyjából napi 3-4 székletnek kell lennie.
 • Előfordulhat, hogy a baba kezdetben nem ürít sok vizeletet, de ez minden nap növekszik. A második napon nagyjából két nedves pelenkája lehet egy 24 órás időszakban, a harmadik és negyedik napon pedig három vagy több. Az ötnapos babánál általában gyakrabban kell pelenkát cserélni, általában hatszor vagy többször a 24 órás időszakban.
 • A baba éber és aktív, amikor ébren van, és teljesíti a fejlődési mérföldköveket.

Milyen jelei lehetnek annak, hogy a baba nem jut elég tejhez?

 • A baba nagyon álmosnak vagy letargikusnak tűnhet. Azok a babák, akik nem kapnak elegendő anyatejet, alacsony energiájúak lehetnek. A baba rendszeresen 4 vagy több órát alszik egyszerre.
 • A baba túl kevés vagy túl sok időt tölt a mellen. A rosszabbul táplálkozó csecsemők röviddel a szoptatás megkezdése után elaludhatnak, vagy egy etetés 30-40 percnél is tovább tarthat.
 • A mellre tapadás fájdalmasnak tűnhet, vagy felületesnek. A nem megfelelő mellre tapadás akadályozhatja, hogy a baba elegendő tejhez jusson.
 • A baba 10-14 napos korára nem nyerte vissza a születési súlyát, vagy a súlygyarapodása a vártnál (ez nagyjából heti 155-240 gramm) lassabb.
 • A babának kevesebb a széklete (négy napos koráig nagyjából napi 3-4 székletnek kellene lennie). A vizelete nem halvány, és/vagy vörösesbarna "téglapor" látható a pelenkában.

Amennyiben úgy gondolod, hogy valamilyen szoptatási problémával küzdesz, kérd szoptatási tanácsadó segítségét.
Ha attól tartasz, hogy a baba nem kap elegendő tejet, érdemes lefejned az anyatejet. Ha a baba annak a jelét mutatja, hogy nem jut elegendő tejhez, ne habozz laktációs tanácsadó vagy szakember segítségét kérni, és fordulj a baba orvosához. Ha bármilyen aggályod van, kérj segítséget.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések