Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hónapról hónapra - Naplóm Ilonkáról 23.

Szerző: W. Ungváry Renáta

2009. május 28.

Forrás: Kismama magazin

Ha ló nincs, a mi hátunkon is szívesen nyargalászik Ilus, és közben sarkantyúz minket és biztat: dáji, dáji. Ez annyit tesz, hogy gyia!

sorozat23.
Mostanában igyekszünk kerülni, hogy öt-tíz percnél tovább autózzunk Ilonkával. De azért meglátogattuk apukámat Alsóőrsön a születésnapján. Az odautat még kibírta valahogy, mert jól emlékezett a legutóbb ott töltött napokra, hetekre, és elég volt felidézni, kikkel fogunk most találkozni, már repesett is a boldogságtól. Nagyon feldobta a rég látott strand és a játszótér - hiába, azért a Balaton partja ideális hely a kicsiknek. Na de a visszaút!!! Hiába szórakoztattam szinte megállás nélkül, csak vonaglott, nyüszített, tépte volna magáról a biztonsági övet. Még leginkább Matyi goacédéje vált be, erre a zenére táncoltattam a sivatagiróka-bábot, és ezzel azért nagy kacajokat lehetett fakasztani Ilusból. Szakasztott, mint a legidősebb bátyja, aki képes volt végigüvölteni az autóutakat, hogy kiszállni, kiszállni, mindezt már másfél évesen.
Ilonka a dackorszak valószínűleg utolsó nagy rohamát az első La Leche Ligás baba-mama csoportomra tartogatta (a csoportról bővebb információk a www.lll.hu oldalon). Talált a játékok közt egy átlátszó műanyag kockát, benne egy helyes kis pandamacival. Azt szerette volna kivenni onnan, de nem értette meg, hogy ez lehetetlen, a panda ugyanis kivehetetlenül be volt börtönözve a kockába. Ilus egy ideig hajtogatta, hogy kivenni, kivenni, én közben az anyukák beszámolóira is próbáltam figyelni, meg Ilusnak is bizonygattam, hogy nem lehet, próbáltam elterelni a figyelmét, ajánlgattam, hogy szopizzunk, de semmi sem használt, kitört a vihar, toporzékolt, alig vett levegőt, így abbamaradt a beszélgetés, amíg nagy nehezen sikerült megvigasztalnom. Annyira sajnáltam szegényt, ahogy a végén leizzadva, teljesen kimerülten és kétségbeesetten hozzám bújt.

Zajlik az élet
Ilonka egyik kedvence az új Megyeri híd. Már nagyon messziről kiszúrja a karcsú pilléreket, és ha áthajtunk rajta, mosolyogva megjegyzi: csúszda - neki valahogy ez jut eszébe a pillérek formájáról. Szóval a hídnak köszönhetően gyorsan eljutottunk Káposztásmegyerre a Kolompos táncházba, ahol is Ilus végre élőben hallgathatta kedvenc nótáit. Nagyon élvezte a Csip-csip csókát, a vonatozást, és a lehető legjobb program lett volna ez számunkra, ha nem lettek volna háromszor annyian, mint amennyit a hely elbír.
És amikor otthon elővettem, átmászott a mászóalagúton! Császáros gyerek létére, pedig ők állítólag lelki sérülésük eredményeképpen irtóznak az alagutaktól. Ilus ezek szerint megmenekült ettől az életre szóló hendikeptől, mert vagy hússzor egymás után oda-vissza kúszott benne nagy nevetések közepette.
Kedvenc játéka, hogy keresi a nagytestű barna plüsskutyát, amit egyikünk elrejt előle. Már hihetetlenül profi a kutatásban, nem vaktában futkos, hanem módszeresen pásztázza végig a szóba jöhető helyeket.
Ilus mindig megérteti magát valahogy, de szigorúan csak szavakat mond, szókapcsolatokat nem. Füli, akár egy logopédus, javítgatja a kiejtését, mert egyszerűen nem érti, hogy lehet az, hogy kishúga a mamát ki tudja mondani, de a maci helyett pacit mond, és még nagyokat nevet is hozzá...

Utáljuk a náthát
Megint jött egy alattomos nátha, egy-két óra leforgása alatt lett nagyon rosszul a kicsi lány. Először mindig meg kell küzdeni az orrszívásért, orrcseppért, orrba permetezett sóoldatért, de amikor megérti, mennyivel könnyebben kap utána levegőt, már magának is szépen elintézi. Csecsemőkora óta iszonyatosan megviseli a nátha első néhány napja, ilyenkor gyakorlatilag éhségsztrájkba kezd, és az egész éjszakát végigfuldokolja, csak egészen kitekeredett testhelyzetben tud aludni, teljesen hátrafeszített fejjel. Ez állítólag az ilyenkor megduzzadó és egyébként is növekedésben levő orrmandulája miatt van így. Egy biztos, szörnyű látni és hallgatni, noha tudom, ez is el fog múlni hamarosan, ezért nem lesz szükségünk orrmandulaműtétre. Selyemhajacskája reggelre a sok fetrengéstől jókora csimbókokban lóg, nagyon erős a kísértés, hogy levágassuk egycentisre.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések