Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogyan változhat a baba széklete a szilárd ételektől?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 4. | Frissítve: 2021. január 7.

Forrás: babaszoba.hu

Hatalmas mérföldkő, amikor a baba megismerkedik a szilárd ételekkel is. A kisember személyiségét láthatod fejlődni, ahogy hajthatatlanul kifejezi, ha valami ízlik, és ha valami nem ízlik neki.

Ha szoptatsz, akkor pedig kaphatsz egy kis szünetet az állandó szoptatás alól. Azonban ez hoz egy furcsa változást is - a baba székletében.
Hogyan változhat a baba széklete a szilárd ételektől? (Fotó: Getty Images)
Az anyatejes, tápszeres széklet bizony teljesen más, mint amit a szilárd ételek után produkál majd a baba a pelenkába. - Az előbbi gyakran úgy néz ki, mint a leves dijoni mustár - mondta Dr. Dyan Hes, gyermekorvos a Rompernek. Amint a csecsemő elkezd szilárd ételeket fogyasztani, és másfajta makrotápanyagok (a gyümölcsökből és a zöldségekből fruktóz (szénhidrát/cukor), rost, a húsból, babfélékből, tojásból fehérje, és különböző zsiradékok) kerülnek a szervezetébe, a széklet megjelenése is változik.
Hogyan hat az új étrend a pelus tartalmára?

A rizskásás/gabonapépes széklet

Az enyhe ízű, sima állagú rizskása, gabonapép esetében vannak olyan termékek, melyek vassal dúsítottak. A rizs és a vas pedig okozhat némi székrekedést a babánál.

A "teljesen megemésztetlen étel"

Amikor a baba már kézzel ehető falatkákat kap, előfordulhatnak a székletben emésztetlen ételdarabok. "Az emésztetlen étel ugyan aggasztónak tűnhet, azonban nem okoz problémát, és meglehetősen gyakori" - idézi Dr. Danny Thomas, gyermekorvost a Huffington Post.

Az "allergiás reakció" széklet

Az ételérzékenységtől kezdve a teljes ételallergiás reakcióig minden előfordulhat a babánál, ezért fontos ismerni, milyen változást okoz az emésztésnél. Az ételérzékenységet és az allergia is okozhat hasmenést, gyomorfájást, és ha a baba rendszeresen kiköpi az ételt, evés után szokatlanul szeszélyes, érdemes tanácsot kérni a gyermekorvostól.
Az új ételeket a hozzátápláláskor érdemes egyesével bevezetni, hogy könnyebben azonosítani lehessen az allergiás reakció okozóját.

Amikor színpompás lesz...

Az élénk színű sárgarépa, cékla, zöldborsó vagy éppen az édesburgonya hatására a paletta árnyalatait bizony a pelusban is meg lehet találni. Dr. Hes szerint a széklet színe addig nem ad okot az aggodalomra, amíg nem halványszürke, fekete, vagy véres - ilyen esetben azonnal hívják fel az orvost. A zöld, sárga, narancssárga, barna széklet teljesen rendben van.
Forrás: romper.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák