Baba

Hogyan szoptassuk a szeles babát?

Ha fokozott gázképződést, szelességet tapasztalsz a kisbabádnál, hasznos, ha a számára legjobb szoptatási pozíciót alkalmazod, hogy enyhítsd a kellemetlen tüneteit.
2021. Június 07.
Hogyan szoptassuk a szeles babát? (fotó: Getty Images)

Nem ritkán előfordul, hogy minden figyelmesség ellenére a baba fokozott gázképződéstől szenved. Sajnos elmondható, hogy sok esetben a problémát az idő fogja megoldani, ugyanis a kisbabák emésztőrendszere még éretlen, így fokozott gázképződés, szelesség előfordul náluk – mondta a Rompernek Alicia Lilly, szoptatási tanácsadó. Azoknál a babáknál, akiknél a gázképződés nagymértékű még fontosabb a rendszeres büfiztetés, de sajnos ez sem tudja minden esetben megelőzni a problémát.

Jelek, hogy a babánál fokozott a gázképződés

A fő árulkodó jel a nyűgösség, sírósság, a lábak gyakori felhúzása, nyögdécselés, kemény, feszes has. Ha azt tapasztalod, hogy büfizés, pukizás után a baba megkönnyebbül, akkor szinte biztosra veheted, hogy ez a probléma áll a háttérben. Bár a legtöbb kisbaba szokott vigasztalhatatlanul sírni, nyűgösnek lenni, de ha a nap nagyobb részében ez a jellemző, akkor ez gyanúra adhat okot. Marissa Reyna, szoptatási tanácsadó szerint, ha úgy tűnik, valami nem stimmel a babával, akkor kérjünk tanácsot a gyermekorvostól, ahogy ő fogalmaz, ha babáról van szó, mindig jobb félni, mint megijedni.

Mit tehetünk?

Egy édesanya számára, aki azt érzékeli, hogy kisbabája a gázképződés miatt szenved, sok kérdés és kétség merül fel: vajon valami rosszat tett? Ő csinál valamit rosszul? Vagy a babával van valami baj? Szinte minden praktikát bevetünk ilyenkor, csak csökkentsük a baba fájdalmát, kellemetlenségét. Sok anya ilyenkor kiiktatja étrendjéből a tejtermékeket, különféle cseppeket, egyéb gyógymódokat vet be, de a legmegfelelőbb kiinduló pont az, ha a szoptatási pozíciót jól választjuk meg.A baba éretlen emésztőrendszere ellen semmit nem tehetünk. Amivel segíthetünk, az a gyakori büfiztetés, mert a csecsemők sok levegőt nyelnek szoptatás során. Ami fontos, hogy ne csak a szoptatás végeztével büfiztesd meg a babát, hanem közben is, pl. amikor egyik mellről a másikra teszed.Szoptatás pozíciók megválasztásánál a függőleges vagy félig függőleges helyzet a legcélravezetőbb: így a baba jobban képes szabályozni a tej áramlását, ezzel kevesebb levegőt nyel. Ha a baba feje magasabban van, mint a hasa, akkor a lenyelt levegőtől könnyebb büfiztetéssel megszabadulni. Ez a félig függőleges helyzet a tej áramlását is lassítja, ami szintén segíthet.A bölcsőtartás vagy az oldalt fekvő pozíció is segítség, méghozzá abban, hogy ha a tej túlságosan gyorsan áramlik a baba szájába, akkor a felesleg ki tud folyni. Nagyobb babák akár ülhetnek is a szoptatás során.Arra is nagy gondot érdemes fordítani, hogy helyesen kapja be a baba a mellbimbót, mert a helytelen szopási technika szintén azt eredményezheti, hogy a baba sok levegőt nyel. A helytelen szopási technika egyik árulkodó jele, ha az anyának fáj a szoptatás. A helyes technika: a baba nagyra nyitja a száját és nem csupán a bimbót, hanem a bimbóudvar minél nagyobb részét is bekapja. Ajkai kifelé fordulnak. A baba orra finoman érinti a mellet és az álla is a mell alsó részéhez nyomódik.Sok türelemre és kitartásra is szükség lehet, ha a baba fokozott gázképződéstől szenved. Mielőtt azonban mindenféle gyógymódokat próbálnánk ki, vagy elsietnénk az étrend drasztikus megváltoztatását, érdemes a fenti szoptatási testhelyzeteket és gyakori büfiztetéseket kipróbálni.(Cikk forrása: romper.com)