Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogyan pelenkázzunk?

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 10. | Frissítve: 2019. július 30.

Forrás: Kismama magazin

A pelenkázás nem szükséges rossz, amit napjában többször el kell végeznünk, hanem a babagondozás része. Tehát a gyengédség, a figyelem és a szeretet kifejezésére is alkalmas.

A pelenkázás nem szükséges rossz, hanem a babagondozás része

Egy fokkal egyszerűbb művelet eldobható pelenkába csomagolni a kicsit, mint textilbe bugyolálni, néhány gyakorlati tanács talán mégis jól jön a kezdőknek.
- Szabadítsuk ki a kisbaba altestét a rugiból: a lábak között patenttal záródó ruhadarabot kinyitjuk és felhajtjuk, a felsőtesten csukódót le kell vennünk róla. Nyissuk ki a használt pelust, és azonnal látjuk, mi a teendőnk. Ha csak bepisilt a baba, törlőkendővel töröljük át a bőrét, bal tenyerünkkel nyúljunk a popsija alá, kissé megemelve húzzuk ki a használt pelenkát, és máris toljuk alá a kinyitva odakészített szárazat.
- Ortopéd orvosok szerint nem jó a baba csípőjének, ha a bokájánál fogva húzzuk fel a fenekét.
- A kakis popsi tisztogatása valamivel tovább tart. Bal kezünkkel fogjuk össze a baba bokáit, nehogy a rugdalózó kis lábak még jobban összekenjenek mindent. A használt pelus elülső részével töröljük le a széklet nagyját (elölről hátrafelé), és hajtsuk rá a kakis részre. Így nem maszatolunk össze semmit, amíg a törlőkendővel, szükség esetén vizes textilpelenkával egészen tisztára töröljük a bőrt.
- Következik a krémezés. A popsikrémet csak vékonyan kenjük, mert a vastag zsírréteg csökkenti a pelenka nedvszívó képességét. A farpofák mellett könnyen kipirosodnak a nagyajkak és a herezacskók, ezekre az érzékeny területekre vigyünk fel némi krémet. A nemi szervek nem szorulnak különleges tisztogatásra. A kisfiúk előbőrét nem kell felhúznunk, a lányok szeméremrésébe sem kell belenyúlnunk. Ezeket a területeket saját váladékuk tartja tisztán.
- Hajtsuk fel a pelenka elülső részét a baba hasára, majd rögzítsük az öntapadós fülekkel. A friss pelenkát ne zárjuk túl szorosra a babán, mert így semmi levegő nem éri a bőrét: a nedves melegben befülledhet, gombák szaporodhatnak el rajta.
Amikor a kicsit pelenkázzuk, gondoljunk arra, hogy ő is kiszolgáltatottnak érzi magát pucéran. Ezért soha ne rángassuk le ruháit hirtelen, ideges mozdulatokkal. Nézzünk a szemébe, beszéljünk hozzá, mondjuk előre, mit fogunk csinálni. Hangunk megnyugvással tölti el őt.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések