Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogyan lehet megnyugtatni a síró babát?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. február 9. | Frissítve: 2021. június 3.

Forrás: babaszoba.hu

Ahhoz, hogy megnyugtassuk a babát, tudnunk kell, hogy miért sír. Ehhez azonban nincs kulcsunk egyből, sokszor tehetetlenül és kétségbeesve keressük a sírás okát.

Hogyan lehet megnyugtatni a síró babát? (fotó: Getty Images)
A kisbabák főleg az első hónapokban sokat sírnak. Ennek az oka az, hogy számukra ez az egyetlen kommunikációs forma, sehogy máshogy nem képesek a világra tudtára adni, ha valamijük fáj, ha éhesek, ha fáznak vagy ha magányosak.
A friss szülők általában tehetetlenek ebben a helyzetben, még csak tanulják a szülőséget, éppen túl vannak egy szülésen, esetleg a gyermekágyon, éppen csiszolódik össze a család. Amikor egy kisbaba sír, akkor a legtöbben két dologra gondolnak a sírás okaként: a baba éhes vagy pelenkát kell cserélni. De mi történik akkor, ha megetetjük és tisztába tesszük a babát, mégsem csillapodik a sírás? Ahhoz, hogy képesek legyünk őt megnyugtatni, tudnunk kell mi az oka a kétségbeesett sírásnak. Az a paradox helyzet áll sokszor elő, hogy nyugodtnak kéne maradnunk ahhoz, hogy megfejtsük a baba jelzéseit, miközben ez nyilvánvalóan nehéz egy olyan helyzetben, ami stresszel, tehetetlenséggel, kompetenciavesztéssel jár. A whattoexpect.com cikke sorra veszi azokat a legtipikusabb okokat, amelyek a csecsemő sírását okozhatják és segít abban is, hogyan tudjuk megnyugtatni a babát.

Éhség

A csecsemők néhány óránként megéheznek, naponta akár 8-12 alkalommal is. Ha nem az időt nézzük, hanem kizárólag a csecsemő jelzéseit, pl. éhséget jelez amikor a baba cuppogó hangokat hallat, akkor nagy esély van rá, hogy azért sír a baba, mert éhes. Akkor is, ha idő szerint, a nagykönyv szerint nem lehetne éhes. Ha az éhség jeleit tapasztaljuk, etessük meg a babát.

Gázképződés

A kisbabáknál gyakori jelenség a fokozott gázképződés, a túl sok levegőnyelés miatt. Minden etetés után büfiztessük meg a babát, gyengéden paskoljuk meg a hátát.

Pelenkacsere

Senki sem szeretne nedves vagy kakis pelenkában lenni sok ideig, a csecsemők sem. A babáknak naponta hatnál is több alkalommal szükséges pelenkát cserélni. Nincs átlagos baba, ezért nincs átlagos napi pelenkacsere szám sem, ellenőrizzük gyakran a baba pelenkáját.

Fáradtság

A kisbabák sokat alszanak, hamar elfáradnak, amikor ébren vannak. Az első három hónapban 14-17 órát is alszanak egy nap, erre az egészséges fejlődésük miatt nagy szükségük van. A sírósság, nyűgösség oka gyakran az, hogy a baba fáradt, álmos.

Kólika

Nem ritka jelenség a hasfájósság, más néven kólika a csecsemőknél. Oka nem teljesen tisztázott. Azt azonban tudjuk, hogy 3 maximum 4 hónapos korban amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen el is múlik. A kólika nem betegség, hanem egy átmeneti és megterhelő állapot. A kólikás kisbabát több minden is megnyugtathatja: hordozás, szoptatás, babamasszázs, kólikatartás (alkarunkra fektetjük a babát, közben gyengéden paskoljuk a hátát).

Unalom

Igen, még a csecsemők is unatkozhatnak, igaz nem az első néhány hétben. Sétáljunk vele egyet a szabad levegőn, kössünk magunkra és hordozzuk, miközben a teendőinket végezzük, beszéljünk hozzá. Mozdítsuk ki az aktuális helyzetéből.

Nyugtalanság

Sok mindentől lehet nyugtalan a baba: túl sok inger éri, túl sokan vannak körülötte, túl nagy a zaj, a fények. Csendesedjünk el: öleljük át, hordozzuk, ringassuk, énekeljünk halkan, szoptassuk meg, adjuk neki oda a cumiját.

Melege van/fázik

A réteges öltözködés fontos a kisbabáknál, de a túl sok és a túl kevés is okozhat kényelmetlenséget és így sírást a babánál. Ellenőrizzük a baba hőjét, figyeljük meg az arca, végtagjai színét. Ha a babának melege van, arca kipirul, nyugtalan lesz, ha a tarkójánál benyúlunk a ruhája alá, akkor érezni fogjuk, ha melege van. Ha a baba fázik, akkor sápadt lesz az arca, hideg lehet a lába.

Beteg

A sírás néha arra utal, hogy a baba nincs jól. Mérjük meg a lázát, kisbabáknál a végbélben végezzük a lázmérést. A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél a lázat mindig nagyon komolyan kell venni, mert nagyon ritkán fordul elő, így súlyos betegséget is jelezhet. A 0-3 hónapos babánál ha 38 fokos, vagy ennél magasabb a testhőmérséklet, illetve ha 3-6 hónapos babánál 39 fokos vagy azt meghaladó, azonnal orvost kell hívni.
Ne feledjük, hogy a sírás teljesen természetes állapot a csecsemőknél, hiszen nincs más kommunikációs csatornájuk, csak a sírással képesek jelezni a külvilág felé. Némi rutin szükséges ahhoz, hogy képesek legyünk beazonosítani a sírás okát, de előbb-utóbb minden szülő rá tud hangolódni a kisbaba jelzéseire.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések