Baba

Hogyan lehet felkészülni a szülés utáni időszakra járvány idején?

Most különösen fontos, hogy a kismamák elgondolkozzanak azon, mire lehet szükségük a szülés utáni időszakban.
2020. Április 26.
Hogyan lehet felkészülni a szülés utáni időszakra járvány idején? (fotó: Getty Images)

Még normál körülmények között is a posztpartum időszak kihívásokkal teli: érzelmileg és fizikailag egyaránt. Most azonban, amikor egy világjárvány kellős közepén vagyunk, még nagyobb előkészületeket igényelhet a szülés utáni időszakra való felkészülés.

Íme, néhány tipp, mit érdemes végiggondolni járvány idején a szülés utáni időszakkal kapcsolatban.

Légy kreatív a közösségépítésben

Az ember társas lény, különösen akkor, amikor egy újszülött mellett rengeteg kérdés, kétség merül fel. A szülés és a szülés utáni időszak gyakran kiszolgáltatottá tesz a nőket. Ebben az érzelmileg nehéz helyzetben sokan vágynak társaságra, sorsközösségre, támogató közegre. A társadalmi távolságtartás nem azonos a társadalmi elszigetelődéssel. Sokan informális online támogató csoportokat hoznak létre, és ennek köszönhetően, különösen ha más friss anyukákkal kerülnek kapcsolatba, szellemi és érzelmi támogatókra találnak. Támogató környezet alatt a családtagokkal, barátokkal történő telefonos vagy videókonferenciás kapcsolatot is értjük.

Készíts étkezési tervet

Mivel a szülés utáni táplálkozás kulcsfontosságú mind a szoptatás, mind a hangulat szempontjából, fontos, hogy a lehető legegészségesebb, legtáplálóbb, egyszersmind a legkönnyebben elkészíthető ételeink, alapanyagaink legyenek.

Gondoskodjunk erről előre: nagy adagok megfőzésével és azok felporciózott lefagyasztásával sokat tehetünk a saját egészségünkért és kényelmünkért.

Hírek limitálása

Attól, hogy világjárvány van, még nem kell minden percünknek erről szólnia. Sőt. Korlátozzuk a hírek fogyasztását, védjük meg magunkat és a kisbabánkat azzal, ha nem engedjük be túlságosan a külvilágot. Alakítsuk ki a mi békés, szeretettel teli, nyugodt otthonunkat az újszülött számára. Az öröm és a pozitív gondolkodás javítja a kritikus gondolkodás képességét, ami a jó döntések és a túlélés alapfeltétele.

Ha túlságosan aggódsz, szorongsz a világ állapotán, próbáld ki az alábbiakat:

  • vezess naplót
  • jógázz
  • pihenj többet
  • meditálj

Készülj fel előre a szoptatásra

Ez nem csak világjárvány idején fontos. Ha előre felkészülünk, akkor a jól informáltság nagy segítség lesz később. Olvassunk sokat, kérdezzünk gyakorló anyáktól, beszéljünk szoptatási tanácsadóval. Kulcsfontosságú a szoptatás sikerében, hogy mi történik az első időszakban és ha segítségre szorulunk, akkor van-e, aki segítsen.

Vásároljunk be előre

Természetesen most is mindent meg tudunk vásárolni online vagy akár a boltokban, amire szükségünk lehet, de a túlterheltség miatt a házhoz szállítás hosszabb időt is igényelhet. Sok olyan dolog van, ami azonnal kellhet, így a néhány napos várakozás bizony nagyon megnehezítheti a helyzetünket. Ezeket érdemes átgondolni és beszerezni előre.

  • Krém fájó, kisebesedett mellbimbóra
  • Szülés utáni betét
  • Legalább két hétre elegendő pelenkakészlet. Fontoljuk meg a mosható pelenka opciót és az újrahasznosítható törlőkendő használatát.

Az otthonmaradás parancsa hasznos

A mother.ly cikkének szerzője Marea Goodman, bába járvány nélküli időszakban azt szokta tanácsolni a kismamáinak, hogy maradjanak otthon az első 40 napban. Az otthonmaradás segít a babával való kötődés kialakulásában, a családdá válásban, az új helyzet jó megélésében és a szülés utáni regenerálódásban is.

A szülés után felszabaduló hormonok valójában “újra képzik” az agyat, éppen azért, hogy segítsen az újszülött gondozásában. Hagyjuk, hogy ez megtörténjen. Bár nehéz lehet ennyi ideig nem menni sehova, de ez egy nagyon értékes idő, ami hamarabb elmúlik, mint ahogy valaha is elképzelni tudnánk.

Szaksegítség

Ha depresszióra, szorongásra hajlamosak vagyunk, akkor gondoljunk arra, hogy szülés után, lehet, hogy szükségünk lesz terapeutára. Hasznos lehet, ha előre bespájzolunk olyan terapeuták elérhetőségéből, akik kifejezetten a posztpartum időszakára specializálódtak, online konzultációt is tartanak.

Ugyanúgy gondoljunk szoptatási tanácsadó elérhetőségére, a védőnő, a gyerekorvos telefonszámára, email címére. Ha szükségünk van nagy hirtelen bármelyik szaksegítségre, akkor ne kelljen nyomozni, kutakodni.

(via)