Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogyan kerülhetitek el az utazás alatti rosszullétet?Tippek hosszabb autóútra

Szerző: Babaszoba.hu

2013. augusztus 14. | Frissítve: 2016. augusztus 17.

Forrás: babaszoba.hu

Ötletek, hogy ne a hányingerről szóljon a hosszú autóút.

Hogyan kerülhetitek el az utazás alatti rosszullétet?

Az utazás közben fellépő hányingert az agyba érkező, egymásnak ellentmondó ingerek keltik. A csecsemő agya még éretlen ezeknek az észlelésére, ezért nem lesz rosszul, az autókázás inkább elringatja. A kisgyerek agya azonban már fejlettebb, jól érzékeli, hogy a tapintás és az egyensúly szerve felől "mozgás" információ érkezik, míg a szem "nyugalmat" jelent, különösen ha képeskönyvet nézegettek az autóban. Ez az észlelt ellentmondás váltja ki a hányingert.
Képeskönyv-nézegetés helyett inkább távolabbi látnivalókat keressetek. Tereld a figyelmét a tájra, fedezzetek fel állatokat, magas tornyokat, szénaboglyákat... Ki talál először tehenet, biciklistát, traktort? Időzítsd az utazást a napközbeni alvásidőre - alvás közben nem lesz hányingere.
Hosszabb útnál megelőzésképpen már indulás előtt adj neki hányinger elleni kúpot vagy homeopátiás szert. Gyerekorvosodtól kérj tanácsot, hogy melyiket javasolja. Jegyezd fel, milyen hatást tapasztaltál, így sikerül kikísérletezni, mi válik be nálatok a legjobban. Fontos persze, hogy a biztonsági ülésében kényelmesen üljön. Nyári nedvszívó, szellőző frottírhuzattal biztosíthatod, hogy ne fülledjen be a háta az ülésbe.
Árnyékold az ablakot, hogy ne süssön a fejére a nap: hiába van hideg a kocsiban, ha éppen rátűz egy fénynyaláb. Ha melléülsz a hátsó ülésre, ezt mindig észreveszed, és nem kell hátrafordulva szórakoztatnod - ettől még neked is hányingered lesz. Állítsd a hűtést 18 Celsius-fokra, a hűvös könnyít a rosszulléten. Ha fáztok, terítsetek magatokra egy könnyű takarót.
Vigyél magaddal néhány szál citromfüvet. Dörzsöld szét a tenyerén és tarkóján, vagy cseppents pár csepp citromfűolajat egy zsebkendőre. Illata jó hányinger, rosszullét, szédülés, fejfájás ellen, és nyugtatóan hat, ugyanakkor nem álmosít el.
Kortyoltass vele hideg borsmentateát vagy citromos vizet, ez rendbe teszi a háborgó gyomrot. Fontos viszont, hogy ne csak folyadék lötyögjön benne. Álljatok meg időnként, szálljatok ki a kocsiból, és járkáljatok, harapjatok néhány teljes kiőrlésű kenyérből készült túrós-uborkás falatot. A gyomorban hosszan időző, nehezen emészthető zsíros felvágottak és sajtok helyett rágcsáljatok zöldséget, gyümölcsöt.
A hirtelen kanyarok, a gáz-fék vezetési stílus minden utazót megvisel. Kérd meg apát, hogy amikor együtt autóztok, kerülje a sportos vezetést.

Mi segít hányinger esetén?

 • figyelemelterelés
 • jó klíma és komfort az autóban
 • aromaterápia
 • homeopátiás szerek
 • több kis adag, könnyű harapnivaló
 • hideg víz vagy édesítés nélküli borsmentatea
 • gyakori szünet
 • egyenletes utazótempó
 • Kapcsolódó cikkeink:

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Így lehet könnyebb az anyaság első, kihívásokkal teli időszaka (X)

  Kipihent és stresszmentes kisgyermekes anyuka. Hihetetlennek hangzik? Nem az!

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések