Baba

Hogyan fogom elbírni, ha kétszer ekkora lesz?

Talán nem is gondoltál még bele, milyen remek személyi edző lehet a hordozókendő, ha kezdettől fogva rendszeresen használod. Így apránként és egyenletesen növekszik a terhelés, ezért ahogy nő a baba, úgy nő a te teherbíró képességed is.
2011. Október 03.

Persze ahhoz, hogy ezt te is igaznak érezd, tudnod kell, hogyan kell helyesen, szorosan megkötni a kendőt, és milyen súlyú, milyen korú gyerekek számára melyik hordozási mód a legjobb. Ahogy valószínűleg te is tapasztalni fogod, három-négy hónapos kor körül türelmetlenkedni kezd a baba az elöl megkötött kendőben vagy más hordozóban. Főként azért, mert így túl keveset lát a világból, ami egyre inkább érdekelni kezdi. Ráadásul ha eléri a hat kiló körüli súlyt, a szülő számára is kényelmetlenné válik az elöl hordozás. Az egyre kínosabb derékfájás figyelmeztet arra, hogy ideje váltani. Ettől kezdve rövid szakaszokon a csípőre kötéssel jársz legjobban.

Hosszabb útszakaszokon pedig, vagy akkor, ha házimunkát kell végezned közben, a hátadra kötéssel. Az sem ördöngösség, és a neten sok videót találsz a megkötési módokról, de az a legbiztosabb, ha profi oktatótól tanulsz. Megéri rászánni három órát!

Jó tanfolyamok

Beli Buba Babahordozó Iskola

www.hordozo.hu

www.babahordozas.hu

LLL szoptatási tanácsadó, és babahordozás oktató egyszerre: www.babazunk.hu

Ezt a megkötési módot általában négy-öt hónapos kortól lehet használni, akkor, ha a baba már unatkozik a mama mellkasa felé fordítva, illetve olyan nagy a súlya, hogy elöl már kényelmetlen a hordozása. Vannak édesanyák, akik kezdettől fogva hasznosnak találják a háti hordozást, hiszen így minden házimunkát kényelmesen el tudnak végezni, miközben a baba pihen a batyuban.

Hogyan fogom elbírni, ha kétszer ekkora lesz?

A fotóinkon bemutatott megkötési módot kisebb babával is kivitelezheted, akkor a kiinduló póz az ágyra terített kendő közepére lefektetett baba, akinek válla a kendő felső szegésével van egyvonalban. Az emelést ugyanilyen kartartással, lendületből végezd.

Így kösd meg!

1. A kendőt középjelzésnél terítsd a gyerek hátára. Kezedet keresztezve a gyerek felkarját alulról fogd meg a hordozókendővel együtt.

Hogyan fogom elbírni, ha kétszer ekkora lesz?

2. A felemelés abba az irányba történik, amelyik kezed alul van a keresztben. Ha már a hátadon van a gyerek, ügyelj a nyakhoz közeli szegések szorosra húzására! Ezzel megelőződ a baba kicsúszását, hátradőlését, a túl laza batyut.

Kissé hajolj előre, és a felső szegéseket szorosan fogva szedd össze a kendő szabadon hagyott széleit.

3. Az egyik kendőszárat fogd a lábad közé jó szorosan, míg a másikat a felső szegéstől kiindulva, enyhén megemelve, majd lefelé húzogatva szedd szorosra. Ugyanezt a műveletet végezd el a másik oldalon is.

Hogyan fogom elbírni, ha kétszer ekkora lesz?

4. Szorosra szedés után a kezedben lévő szárat vidd hátra közvetlenül a váll alatt és az első láb felett, majd a második láb alatt vezesd ismét előre. Tedd a térded közé az előrehozott kendőszárat (közben tartsd jó szorosan és feszesen a másikat), majd most következik a másik oldal. Vidd hátra közvetlenül a váll alatt és az első láb felett, majd a második láb alatt vezesd ismét előre.

5. Húzd előre még egyszer mindkét szárat, majd a hasadnál köss rá dupla csomót.

Hogyan fogom elbírni, ha kétszer ekkora lesz?

6. Hosszú kendő esetén elöl csavarj egyet a kendőn, vidd hátra, és dupla csomóval kösd meg. A kötés befejezéseként ellenőrizd a kisgyerek térdeit, hogy derékszögben felhúzva helyezkedjenek el.

Fotók: Rátkai Éva

Hogyan fogom elbírni, ha kétszer ekkora lesz?

Forrás: Kismama magazin