Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogyan diagnosztizáljuk az ekcémát?

Szerző: Kiss Virág

2018. április 25. | Frissítve: 2021. január 23.

Forrás: babaszoba.hu

Az atópiás ekcéma a leggyakoribb gyermek bőrgyógyászati kórkép. Mikor kell atópiás dermatitiszre gyanakodni?

Alvásban is zavarhatja a kicsit az ekcéma

Száraz bőr és hibás immunrendszer

Az atópiás (veleszületett) ekcémában szenvedő gyermekeknek is száraz a bőre, emellett azonban olyan bőrgyulladás is kialakul náluk, amelynek hátterében genetikailag meghatározott immunrendszeri túlérzékenység áll. Az atópiás gyermekek a külvilág ingereire (például a belélegzett vagy bőrre kerülő anyagokra) hevesebben válaszolnak, ugyanakkor a bőrre kerülő baktériumok, vírusok, gombák ellen gyengébb a védekezésük. Ezért alakulnak ki náluk gennyes bőrfertőzések.

Hogyan azonosíthatjuk a csecsemő- és gyermekkori ekcémát?

Természetesen a pontos diagnózishoz és kezeléshez mindenképpen szükséges bőrgyógyászt felkeresnünk, ugyanakkor vannak árulkodó jelek és tünetek, amelyek arra utalnak, hogy gyermekünk ekcémás. A tünetek, valamint az érintett területek az életkorral is változnak.
Két éves kor alatt elsősorban az arc, a hajas fejbőr, a homlok, az áll, a fej továbbá a has, a törzs és a végtagok feszítőfelszínére lokalizálódnak a tünetek.
Az ekcéma ekkor kiterjedt elváltozásokat okoz és jellemzően piros, viszkető foltok formájában jelentkezik a gyermek bőrén. A szülő nedvedző papulákat, hólyagocskákat fedezhet fel a gyermeken, amelyek néhány nap után felszakadva beszáradnak, majd az egész folyamat ismétlődik.
A száraz bőrfelületek nagyon tudnak viszketni, ami a vakargatás következtében még irritáltabbá válik, a baba nyugtalan, frusztrált lesz tőle, és az állandó vakarózás az alvását is nyugtalanná teszi. Az ekcémás babák napközben is nyűgösek lehetnek a rohamszerűen jelentkező viszketési inger és vakarózás miatt.
Kettő és hét éves kor között a könyök -és térdhajlatban, a kéz-és lábfejeken, a csuklón valamint a nyaknál jelentkeznek elsősorban a tünetek. Az arcon a szemhéjak és a száj környékén lokalizálódnak a tünetek.
A kínzó bőrviszketés okozta vakarózás miatt a bőr megvastagszik, a gyermek testén száraz és vastag bőrterületek figyelhetőek, valamint tartósan vörös elváltozások hívhatják fel a figyelmet az ekcémára.
A kialakult hámsérüléseken keresztül a különféle mikroorganizmusok már könnyebben bejuthatnak, a bőr már nem tud hatékony védőréteget képezni a külvilág és a szervezet között, így bőrgyulladás alakulhat ki.

Teendők ekcéma esetén

Az ekcémás csecsemő érzékeny, gyakran igen száraz bőre gondos ápolást igényel. A tünetek jelentkezésekor mindenképp forduljunk szakorvoshoz, aki a beteg állapotának megfelelő kezelést ír elő. Tartsuk be a szakorvos által javasolt terápiás javaslatokat, és az étkezésre, öltöztetésre vonatkozó tanácsokat is.
Fürdetésnél és bőrápolásnál használjunk speciálisan erre a bőrproblémára kifejlesztett gyógyszertárban kapható fürdető, testápoló és viszketést enyhítő kozmetikai készítményeket.
Kapcsolódó cikkek ekcéma témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák