Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogyan diagnosztizáljuk az ekcémát?

Szerző: Kiss Virág

2018. április 25. | Frissítve: 2021. január 23.

Forrás: babaszoba.hu

Az atópiás ekcéma a leggyakoribb gyermek bőrgyógyászati kórkép. Mikor kell atópiás dermatitiszre gyanakodni?

Alvásban is zavarhatja a kicsit az ekcéma

Száraz bőr és hibás immunrendszer

Az atópiás (veleszületett) ekcémában szenvedő gyermekeknek is száraz a bőre, emellett azonban olyan bőrgyulladás is kialakul náluk, amelynek hátterében genetikailag meghatározott immunrendszeri túlérzékenység áll. Az atópiás gyermekek a külvilág ingereire (például a belélegzett vagy bőrre kerülő anyagokra) hevesebben válaszolnak, ugyanakkor a bőrre kerülő baktériumok, vírusok, gombák ellen gyengébb a védekezésük. Ezért alakulnak ki náluk gennyes bőrfertőzések.

Hogyan azonosíthatjuk a csecsemő- és gyermekkori ekcémát?

Természetesen a pontos diagnózishoz és kezeléshez mindenképpen szükséges bőrgyógyászt felkeresnünk, ugyanakkor vannak árulkodó jelek és tünetek, amelyek arra utalnak, hogy gyermekünk ekcémás. A tünetek, valamint az érintett területek az életkorral is változnak.
Két éves kor alatt elsősorban az arc, a hajas fejbőr, a homlok, az áll, a fej továbbá a has, a törzs és a végtagok feszítőfelszínére lokalizálódnak a tünetek.
Az ekcéma ekkor kiterjedt elváltozásokat okoz és jellemzően piros, viszkető foltok formájában jelentkezik a gyermek bőrén. A szülő nedvedző papulákat, hólyagocskákat fedezhet fel a gyermeken, amelyek néhány nap után felszakadva beszáradnak, majd az egész folyamat ismétlődik.
A száraz bőrfelületek nagyon tudnak viszketni, ami a vakargatás következtében még irritáltabbá válik, a baba nyugtalan, frusztrált lesz tőle, és az állandó vakarózás az alvását is nyugtalanná teszi. Az ekcémás babák napközben is nyűgösek lehetnek a rohamszerűen jelentkező viszketési inger és vakarózás miatt.
Kettő és hét éves kor között a könyök -és térdhajlatban, a kéz-és lábfejeken, a csuklón valamint a nyaknál jelentkeznek elsősorban a tünetek. Az arcon a szemhéjak és a száj környékén lokalizálódnak a tünetek.
A kínzó bőrviszketés okozta vakarózás miatt a bőr megvastagszik, a gyermek testén száraz és vastag bőrterületek figyelhetőek, valamint tartósan vörös elváltozások hívhatják fel a figyelmet az ekcémára.
A kialakult hámsérüléseken keresztül a különféle mikroorganizmusok már könnyebben bejuthatnak, a bőr már nem tud hatékony védőréteget képezni a külvilág és a szervezet között, így bőrgyulladás alakulhat ki.

Teendők ekcéma esetén

Az ekcémás csecsemő érzékeny, gyakran igen száraz bőre gondos ápolást igényel. A tünetek jelentkezésekor mindenképp forduljunk szakorvoshoz, aki a beteg állapotának megfelelő kezelést ír elő. Tartsuk be a szakorvos által javasolt terápiás javaslatokat, és az étkezésre, öltöztetésre vonatkozó tanácsokat is.
Fürdetésnél és bőrápolásnál használjunk speciálisan erre a bőrproblémára kifejlesztett gyógyszertárban kapható fürdető, testápoló és viszketést enyhítő kozmetikai készítményeket.
Kapcsolódó cikkek ekcéma témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések