Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogyan ápoljuk a baba hajlatait?

Szerző: Turbék Ildikó

2016. november 10.

Forrás: babaszoba.hu

A babaápolás alaposságot és odafigyelést követel tőlünk, de ugyanakkor egy nagyon szeretni való feladat. Az esti fürdetéskor különös figyelmet szenteljünk a kisbabánk hajlatainak tisztítására.

Hogyan ápoljuk a baba hajlatait?

A csecsemő bőre nagyon érzékeny és sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, ezért nagyon fontos a megfelelő, mindennapos ápolása és bőrének speciális törődése. Azonkívül, hogy alaposan lefürdetjük a picit és bekrémezzük a testét, helyezzünk hangsúlyt a hajlatokra is.
Hogy miért? Általában azoknál a kisbabáknál, akik picit dundibbak, náluk szokott az előfordulni, hogy a nyaki redők nem tudnak szellőzni, így ott fehér, nem túl kellemes szagú lerakódás keletkezik. A tisztításnál ez az érzékeny rész akár vérezhet is, ami némi aggodalomra adhat okot. De ha megtanuljuk a helyes tisztán tartását, akkor megelőzhetjük, hogy nem kívánatos bőrbetegség alakuljon ki.

Mivel tisztítsuk a hajlatokat?

Az esti fürdetéseket érdemes nagyjából mindig ugyanarra az időpontra tenni. Ez a közös program legyen a baba és mama számára is egyaránt kellemes időtöltés. Próbáljunk meg nyugodt légkört kialakítani, ez a meghitt, napzáró rutin még szorosabbá teheti a kapcsolatot.
A babát vetkőztessük le, majd mielőtt a kellemesen meleg kád vízbe tennénk, olajos vattakoronggal töröljük át a hajlatait. Ehhez az első időben gyógyszertárban kapható napraforgó olajat használjunk, később akár drogériákban vásárolható babaolajjal is kenhetjük. Használhatjuk babamasszázsra is, hiszen a fürdés előtti masszírozás jótékony hatással van a kicsire. Segíti az ellazulásban, csökkenti a sírást és jobban fog aludni tőle.
Néhány jó tanács:
- Ajánlott odafigyelni arra, hogy minden hajlat olajozásához külön-külön vattapamacsot használjunk!
- A baba testét fentről lefelé haladva tisztítsuk meg. Először óvatosan a szemkörnyéket, a fül mögötti részt, a nyakat, a könyékhajlatot, a hónaljat, a térdhajlatot, a lágyékrészt.
- Mivel az olaj csúszhat, így törekedjünk arra, hogy biztonságosan fogjuk a csecsemőt a kádban. A kis fejét támasszuk alkarunkra és fogjunk karjára úgy, hogy a hónalja alatt kulcsoljuk át.
- Mindig töröljük teljesen szárazra a testét, a hajlatokat se hagyjuk ki a törlésből. Használjunk ehhez tiszta, pamut textil lepedőt.
- Abban az esetben ha úgy látjuk, hogy a hajlatok kiszáradtak, akkor popsikenőccsel kenjük be, ez nyugtatja is a kipirosodott bőrt.
- Ha néhány nap után sem javul a bőrprobléma, akkor forduljunk gyerekorvoshoz, vagy bőrgyógyászhoz a gyors javulás érdekében.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések