Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogy változik a mell a terhesség során?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 13. | Frissítve: 2021. május 31.

Forrás: babaszoba.hu

Sok nő tapasztalja a terhesség első tünetei között a mellének változását, hiszen a mellek már felkészülnek ilyenkor a szoptatásra. Milyen változásokat tapasztalhatsz?

Hogy változik a mell a terhesség során? (Fotó: Getty Images)

Mellfájdalom

Az első trimeszter elején tapasztalhatod, hogy a melleid fájnak vagy érzékenyebbek - sokaknál ez a menstruáció előtt is jelentkező panasz, így nem feltétlenül gondolnak arra emiatt, hogy a terhesség jele lehet. Ez lehet enyhe érzékenység a mell érintésekor, vagy erősebb fájdalom melltartó viselésekor. Mindkét tünet jelentkezése normális, és főként az első trimeszterben erőteljesebb.

Változnak a mellbimbók

A mellbimbók nagyobbak és sötétebbek lehetnek a terhesség előrehaladtával, illetve apró, pattanásszerű pöttyök is lehetnek körülöttük. Ez teljesen normális, és kerülni is kell ezeknek a pöttyöknek a nyomkodását, mert ezek védőanyagot tartalmaznak a mellek egészsége szempontjából.

Nagyobb mellek

Az első trimeszter végén, a második trimeszter elején észreveheted, hogy a melleid megnövekednek - ennek az oka, hogy felkészülve a szoptatásra megnövekszenek a mell szövetei. A terhesség vége felé szükség lehet speciális melltartóra, a kényelmed érdekében.

Szivárgó kolosztrum

A kolosztrum az első anyatej, amely minden tápanyagot tartalmaz a baba számára, amely szükséges az immunitása kialakításának szempontjából, és védelmet nyújt a számára a sárgaság ellen. A terhesség vége felé egyes nők tapasztalhatják, hogy melleikből szivárog ez az aranysárga színű folyadék. Ilyenkor érdemes mellvédőt használni a kényelmed szempontjából.

Ha nem változik a mell

Lehetséges, hogy semmiféle változást nem tapasztalsz a melleiddel kapcsolatban a terhesség alatt, de ez nem azért van, mert bármiféle problémád lehet.
(VIA)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák