Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogy tanul meg ülni a baba és hány hónapos korra?Az ülés szakaszai

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 18. | Frissítve: 2019. december 8.

Forrás: babaszoba.hu

Figyelni a gyermekedet, ahogy egyre függetlenebbé válik, nagyon izgalmas. Az olyan nagy teljesítményeket, mint amilyen az önálló ülés, minden szülő nagyon várja.

Hogy és mikor tanul meg ülni a baba?
Hogyan segíthetsz neki elsajátítani azokat a motorikus készségeket, melyek az önálló üléshez kellenek? Íme pár jó tanács!

Még mielőtt ülne

Először is tudnod kell, mikor jön el az ideje annak, hogy a kisbabád magától üljön. Ez megtörténhet már 4 hónapos korában, de akár 9 hónapos korában is. Siettetni semmiképp sem kell. Bizonyos motoros készségeket el kell sajátítania hozzá, ahogy az izmainak is meg kell erősödnie ahhoz, hogy ülni tudjon. A hát- és hasizmaira és az egyensúlyérzékére is szüksége van ahhoz, hogy önállóan üljön.

Hasalás

Születése után fontos, hogy gyakran fektesd hasra a babádat, hogy erősödjenek a nyak-, has- és hátizmai. Először a nyaka fog megerősödni, aztán a háta felső, majd alsó része. De csak akkor, ha sokat van hason. Feküdj elé vagy mellé, amíg hason fekszik, keltsd fel az érdeklődését valamivel.

Ha nem tetszik neki, hogy hason fekszik

Eleinte sok kisbaba ellenkezik, ha hason kell feküdnie. De erre szüksége van ahhoz, hogy megerősödjenek az izmai és képes legyen ülni vagy mászni, állni és járni a későbbiekben. Ha nem tetszik neki a hasalás, szerettesd meg vele. Fektesd őt a mellkasodra és így nézzétek egymást. Fektesd kemény felületre úgy, hogy egy párnát teszel a mellkasa alá. Élvezni fogja, ha észreveszi, milyen távol van a feje a földtől.

Amit NE!

Semmiképp se próbáld ki, hogy leülteted a babádat párnákkal megtámasztva. Attól még, hogy képes így néhány másodpercig egyenesen ülni, még nem képes a valódi ülésre. Ha már saját maga húzza, tolja fel magát, és így képes megülni, akkor tényleg képes az ülésre. Egészen addig ezekkel a mesterséges megoldásokkal feleslegesen terheled a gerincét (mivel nem a hátizmok tartják még a kicsit). A szakemberek épp ezért nem javasolják, hogy ültessük a babát. Inkább várd meg, amíg magától képes lesz rá.

Az egyensúlyérzék fejlesztése

Ahhoz, hogy a kisbabád önállóan tudjon ülni, egyensúlyérzékre van szüksége. Az jó, ha erős a hasizma, de nem elég. Ha tesztelni akarod az egyensúlyérzékét, ülj le törökülésben a földre, a kisbabádat pedig ültesd az öledbe a combod és lábszárad közé, ez biztonságos kis kuckót ad neki és stabilan megtámasztja a hátát, hajolj valamelyest hátra, a döntött pozíció miatt nem kap káros terhelést a gerinc.

Ülés "három lábbal"

Amikor a kisbabád elkezd magától ülni, eleinte valamelyik vagy akár mindkét kezével ki fogja támasztani magát, hogy stabilabbnak érezze magát. Ezt "háromlábú ülésnek" is nevezik. Arra ügyelj, hogy a babád egy puha helyen kezdjen kísérletezni, hogy ha eldőlne az ülés közben, ne üsse meg magát. Soha ne hagyd egyedül az ülő babát!

Tárgyak, amik segíthetnek

Erős nyak- és hátizmok, illetve egyensúlyérzék nélkül nincs ülés. Ha már próbálkozik a kisbabád, tegyél köré párnákat, hogy közben rájuk tudjon támaszkodni, ha úgy érzi, elfáradt. Maradj vele ott!

Trükkök, amik motiválhatják

Fektesd a hátára a kisbabádat, majd fogd meg a karjait és óvatosan húzd fel ülő helyzetbe (vagy engedd, hogy megkapaszkodjon az ujjaidba), és engedd vissza. Egyes szakemberek úgy vélik, ez elég csábító lesz neki ahhoz, hogy arra ösztönözze: üljön fel. Van, aki szerint egy tükör is beválhat. A gyerekek szeretik magukat nézni a tükörben, ezért tegyél egy tükröt elé, de úgy, hogy kicsit magasabban legyen, mint ő. Ezért ha bele akar nézni, arra fog törekedni, hogy felüljön.

Tedd biztonságossá a környezetet

Ha már fel tud ülni a kisbabád, tedd biztonságossá a szobáját. Egy 6 hónapos baba karjai már elég erősek ahhoz, hogy bármit le tudjanak rántani a helyéről. Ellenőrizd a kiságy környékét, ha valami veszélyeset látsz elérhető távolságban, azt zárd be egy szekrénybe inkább. Ami még nagyon fontos: ha már ül a kisbabád, tedd lejjebb a kiságy matracát, nehogy kiessen belőle.

Mikor ül a baba? És mi történik még?

A kúszás, négykézlábra ereszkedés jellemzően 6-8 hónapos korban történik, és rendszerint ezt követően, körülbelül 8-10 hónapos korában egymással nagyjából párhuzamosan fejlődik a mászás és ülés. Nagy általánosságban 10 hónapos korukra képesek teljesen önállóan ülni a kicsik.

Mi jön az ülés után?

Ha a kisbabád már képes egyedül ülni, számíthatsz a következő mérföldkövekre. Tovább fogja erősíteni a teste izmait, forgatni kezdi a csípőjét és elindul: feláll, majd hamarosan járni fog!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák