Baba

Hogy segíthetsz leküzdeni a babának a szeparációs szorongást?

A babáknál a tárgyállandóság tanulása során szeparációs szorongás is felléphet. Hogy segíthetsz ezt leküzdeni a gyermekednek?
2020. Április 21.
Hogy segíthetsz leküzdeni a baba szeparációs szorongását? (Fotó: Getty Images)

A gyerekeknek különféle félelmeik alakulhatnak ki a fejlődésük során. A csecsemőknél a tárgyállandóság tanulása során alakulhat ki félelem – a tárgyállandósság azt jelenti, hogy a kisbaba megtanul konkrét emberekre és tárgyakra emlékezni, akik és amelyek épp nincsenek jelen az adott pillanatban. Mielőtt ezt megtanulja, a baba azt feltételezi, hogy a dolgok és az emberek megszűnnek létezni, ha ő éppen nem látja ezeket, illetve őket.

A babákban akkor kezd kialakulni a tárgyállandóság, amikor megismerik szüleik arcát, nagyjából 2 hónapos korukban, és felismerik a tárgyakat a környezetükből, nagyjából 3 hónaposan. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint 7-8 hónapos korukra tanulják meg teljesen a tárgyállandóságot a csecsemők, de vannak babák, akiknél ez korábban, 4-5 hónapos korban is kialakul.

A tárgyállandóság megértése egybeeshet a szeparációs szorongással is, hiszen a babák először azt tanulják meg, hogy az emberek távoznak – azt csak később, hogy visszatérnek.

A gyermek látja a szülője cselekedeteiből, hogy készen áll a távozásra, amitől ő szorongani kezd. A szülő visszatérése azonban más, hiszen azt nem tudja, mikor jön vissza, illetve visszajön-e egyáltalán. De ahogy ezt egyre jobban megtanulja, úgy csökken a szeparációs szorongása is.

Ha a baba nem érti még a tárgyállandóságot, és minden alkalommal sír, amikor elhagyod a szobát, akkor érdemes szeparációs/visszatérős játékokat játszani vele, hogy jobban megértse ezt. Ennek jó példája a kukucsozás, ami segít megtanulni, hogy ha elmész, visszajössz, ez pedig megadja neki a biztonságérzetet, ha szorongást tapasztalna.

A másik jó módszer, ha a babának szeparációs szorongása van, ha megsimogatod, megöleled, közel tartod magadhoz. Ezzel ugyanis oxitocin termelődik a szervezetében, ez a hormon pedig segít csökkenteni a stressz szintjét, és oldani a szorongását.

Ne feledd, hogy amíg a baba leküzdi a szeparációs szorongást, az néhány naptól, héttől kezdve akár hónapokig is eltarthat. Nem szabad kényszeríteni, hogy fellépjen a szorongásával szemben, hiszen időbe kerül, amíg megtanulja megnyugtatni magát, és addig másoktól függ, hogy ne szorongjon. Légy türelmes, idővel el fog tűnni a szeparációs szorongás is.

(Cikk forrása: smartparenting.com)