Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogy segíthet az idősebb testvér a kisbaba körüli teendőkben?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. február 25.

Forrás: babaszoba.hu

Csodálatos dolog, amikor egy új kisbaba születik a családba, de ha van idősebb testvére is, felmerül a kérdés, őt hogyan lehet felkészíteni a baba érkezésére.

Ez a folyamat nem mindig egyszerű, de az átmenetet könnyebb lehet, ha az idősebb testvér segíthet a baba körüli teendőkben.
Hogy segíthet az idősebb testvér a kisbaba körüli teendőkben? (Fotó: Getty Images)
Ez nem azt jelenti, hogy egy kisgyereket arra kell kérni, hogy cserélje a baba pelenkáját, hanem hogy a szülők kisebb, mégis jelentőségteljes feladatokat találnak a nagyobb testvérnek vagy testvéreknek, hogy érezhesse, hogy ő is be van vonva.
Miben tud segíteni a nagyobb testvér?

A baba érkezésére készülve

A babaszoba dekorálása
"Az idősebb gyerekek segíthetnek a babaszoba dekorálásában és berendezésében, esetleg készíthetnek egy képet, amit kiakaszthatnak a falra, vagy megfesthetik a baba nevének kezdőbetűjét" javasolta Dr. Joannie Yeh gyermekorvos, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) tagja a Romper.com portálnak.
A pelenkázó előkészítése
Sokan előkészítik a pelenkázót, és ennek során az idősebb testvér kezének magasságába is lehet tenni egy csomag pelenkát, hogy majd a baba pelenkacseréje során oda tudja adni a szülőnek a tiszta pelenkát, amit a kicsire ad. De megtanulhatja a babaruhák összehajtogatását, illetve hogy melyik fiókban találják az egyes tiszta ruhadarabokat, bodykat, rugdalózókat, nadrágokat, stb., ha szükség van egy extra kézre, aki besegít.
A cumisüvegek elrendezése
A konyhában is be tud segíteni egy kisgyerek: sorba rendezheti például a cumisüvegeket, és az egyéb, etetéshez szükséges kiegészítőket segíthet rendszerezni.

Amikor találkozik a babával

Ajándék a babának
"Amikor egy idősebb testvérrel találkozom, mindig azzal kezdem, hogy megkérdezem tőle: vettél ajándékot a babának?" - mondta Dr. Yeh. Ha az idősebb gyermek kiválaszthat akár egy új ajándékot a babának, akár valamit a saját dolgai közül, amit tovább ajándékozhat neki, azzal jobban bevonódhat, és már előre várhatja, hogy odaadja a babának, amikor először találkozik vele.
Megtanulhatja, hogyan érintheti, foghatja meg a babát
Dr. Robin Gurwitch, a Duke Egyetem Pszichiátriai és Magatartástudományi Tanszékének, illetve Gyermek- és Család-egészségügyi Központjának oktatója szerint, miután a nagyobb testvér találkozott a kicsivel, rögtön megtanulhatja, hogyan segíthet megnyugtatni a babát kedves érintésekkel, puszikkal. Ez egy remek lehetőség arra is, hogy a szülő megtanítsa arra, hogyan kell óvatosan bánni a babával.

Így segíthet otthon

A baba ruhájának kiválasztása
Dr. Gurwitch szerint érdemes megtalálni a módját annak, hogyan segíthet az idősebb testvér valamiben, amiért felelős lehet, például a baba ruháinak kiválasztásában. Mondhatjuk például azt, hogy "Nem tudom eldönteni, milyen ruhát adjak a babára. Segítesz kiválasztani?". Ezután engedjük, hogy két-három ruha közül válasszon egyet olyan ruhák közül, amelyek közül bármelyiket adhatjuk a babára a napszaknak, időjárásnak, stb. megfelelően.
Segíthet elvonni a baba figyelmét
A nagyobb testvérek segíthetik a kisbaba szórakoztatását, elterelését, főként, miután a pici elérte a mosolygás mérföldkövét. Ez olyan esetekben is tud segíteni, ha a baba körüli teendők közül olyanra kerül sor, amit a pici nem szeret, mint például a körömvágás.
Utánozza a szülőt
Remek lehetőség arra, hogy a kisgyermek megtanulja, hogyan segíthet bizonyos teendőkben, ha miközben szülő tesz valamit a babával, például cumisüveget ad neki, vagy ráadja a zoknikat, akkor a kisgyermek is megteszi ugyanezt egy játékbabával vagy egy plüssállattal. "Mondhatjuk például, hogy 'Itt az ideje megetetni a babákat', és ő is odaadhat egy cumisüveget a játékbabának" - mondja Dr. Yeh.
Azt azonban fontos észben tartani, hogy bár ez remek alkalom arra, hogy az idősebb gyermeket megtanítsuk arra, hogyan segíthet a baba körül, valószínűleg tapasztalhatunk némi ellenállást, de ez rendben van. Dr. Gurwitch szerint teljesen normális és várható, hogy lesz némi féltékenység. Még akkor is, ha várja, hogy nagy testvér lehessen. Fontos, hogy az idősebb testvérrel vagy testvérekkel is töltsenek külön, önálló időt a szülők, és ne hasonlítsák őket össze a kisbabával. Érdemes bátorítani és dicsérni a segítségnyújtás miatt, és emlékeztetni arra, milyen jó nagy testvér, hiszen ez is erősíti a pozitív viselkedést.
Forrás: romper.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák