Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogy nevettesd meg a babát?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. december 21. | Frissítve: 2021. augusztus 21.

Forrás: babaszoba.hu

Az egyik legcsodálatosabb mérföldkő a baba első évében, amikor a pici nevetni kezd. A nevetés a baba kommunikációjának egy módja, és a jele annak, hogy a baba éber, érdeklődő és boldog.

Mikor kezd el nevetni a baba?

A legtöbb baba a harmadik vagy a negyedik hónap körül kezd el nevetni. De nem kell aggódni akkor sem, ha a baba négy hónaposan még nem nevet. Minden baba más, és más ütemben is fejlődnek - néhány baba hamarabb, néhány később nevet, mint mások.
Hogy nevettesd meg a babát? (Fotó: Getty Images)

4 módszer, amivel megnevettetheted a babát

Milyen módszerekkel nevettetheted meg?
Vicces hangok
A baba nevetéssel reagálhat az olyan mókás hangokra, mint ha cuppogsz, csettintesz a nyelveddel, vagy egyéb vicces zajokat produkálsz. Ezek gyakran érdekesebbek a számára, mint egy ismert, megszokott hang.
Kedves érintések
Ha kedvesen megcsiklandozod, vagy finoman ráfújsz a bőrére, megpuszilod a karját vagy a lábát, az is kiválthat nevetést a kisbabádból.
Különböző zajok
Az olyan különböző zajt keltő dolgok a környezetében, mint egy cipzár vagy csengő szórakoztató lehet a baba számára. Amíg a kicsi nem nevet valamelyiken, nem fogod tudni, melyek azok, amelyek működnek nála, de próbálkozz hasonló zajkeltőkkel, hogy kiderítsd, mi késztetheti erre.
Szórakoztató játékok
A "kukucsozás" nagyszerű játék, amikor a baba nevetni kezd. Ezt bármilyen életkorban játszhatod vele, de előfordul, hogy négy-hat hónapos koráig nem válaszol rá nevetéssel. (A babák ebben az életkorban tanulják a tárgyállandóságot, annak megértését, hogy valami akkor is létezik, ha éppen nem látják.)

Ha a négy hónapos baba még nem nevet

A babák általában már három-négy hónapos koruk körül nevetni kezdenek, de ha a negyedik hónap is eltelt úgy, hogy a baba még nem nevet, akkor sincs ok az aggodalomra. Vannak babák, akik komolyabbak, nem nevetnek és nem "beszélnek" annyit, mint más babák. Ez teljesen rendben lehet így, különösen, ha minden más fejlődési mérföldkőnek megfelelnek.
Koncentrálj az életkornak megfelelő mérföldkövek sorára, ne kiemelten egy mérföldkőre. Ha azonban több mérföldkő is kimarad, érdemes beszélni a gyermekorvossal.
Néhány mérföldkő a negyedik hónapban, amelyekre számíthatsz a babától:
  • spontán mosolyog
  • követi a szemével a mozgó dolgokat
  • figyeli az arcokat, és felismeri az ismerősöket
  • szeret játszani az emberekkel
  • hangokat ad, például gügyög

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A szülők felelőssége az öröklődésben a géneken felül (X)

Miért fontos az egészséges táplálkozás?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák