Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogy lehet elviselni a bezártságot?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 23.

Forrás: Magyar Pszichológiai Társaság

A koronavírus egészen új helyzetet teremtett, egész korábbi életformánkat felborította, ez önmagában is komoly stresszforrás.

Hogy lehet elviselni a bezártságot? (fotó: Getty Images)
Félünk a vírusfertőzéstől, megváltozik a napi rutinunk, a kapcsolattartásaink, az, ahogyan tanulunk, ahogy dolgozunk. Sokaknak egzisztenciális nehézségei is adódnak. Mindez önmagában is stresszes állapotot okozhat, de akár szorongás vagy pánik-érzés is kialakulhat.
A Magyar Pszichológiai Társaság tájékoztatót adott közre, amelyben többek között abban adnak tanácsot, hogy hogyan kezeljük az otthoni bezártsággal járó feszültséget.
A karanténnak vannak általános hatásai - írják -, amelyek bárkinél jelentkezhetnek, ilyen a stressz, a félelem, a düh, a szorongás, a depresszió, a negatív gondolatok. A pszichológiai társaság azt tanácsolja, hogy karanténban, izolációban is maradjunk aktívak, és igyekezzünk tartani a korábbi rutinjainkat. Legyenek tagoltak a napjaink, maradjanak a megszokott étkezési, tisztálkodási, pihenési időpontok. Legyen előre megtervezett napirendünk. Ha lehetőségünk van rá, akkor legalább egy fél órát mozogjunk, sportoljunk, ha van kertünk, menjünk ki a levegőre.
Az idő strukturálásának fontossága egyaránt vonatkozik azokra, akik otthon dolgoznak és azokra is, akik otthon kénytelen tanulni. A diákoknak érdemes olyan időbeosztásban tanulniuk, ahogyan az iskolában szoktak. A munkavállalók pedig beszéljék még a munkaadóikkal, hogy a távmunka milyen időbeosztásban történjen. Az idő strukturálása olyan látszólag apró dolgokat is jelent, minthogy mindig fix időpontban keljünk fel.
Ha az egész család otthon van, akkor nagyon jól kell kialakítanunk a napi teendőket, mert a hosszan tartó összezártság komoly stresszforrás lehet.
Azok, akik kórházi karanténba kerülnek a pszichológusok azt javasolják, hogy legyen napirendjük és igyekezzenek értelmesen tölteni a napjaikat. Mindenképpen próbáljanak együttműködni a kórházi személyzettel. Ha kórházba kerülünk és orvosaink engedik, akkor mindenképpen tartsuk a kapcsolatot a kintiekkel, a szeretteinkkel.
Azok, akik egyedül élnek, ne a másikra várjanak, kezdeményezzék a kapcsolatfelvételt. Ha tudunk segíteni másokon, időseken, betegeken, akkor tegyük meg, de fokozottan tartsuk be ilyenkor óvintézkedéseket, a higiénés szabályokat
Bármennyire is nehéz ez az időszak, vegyük észre azt, aminek örülhetünk és ne veszítsük el a humorérzékünket.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések