Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogy kezeld a köldökcsonkot?

Szerző: Karlócai Beatrix

2012. május 7. | Frissítve: 2015. augusztus 30.

Forrás: babaszoba.hu

Jó esetben két dolgot mindenképpen megmutatnak a csecsemős nővérek az újdonsült kismamának a kórházban: a helyes mellretételt és a köldökápolást. Ennek ellenére a legtöbb édesanya tart a köldökcsonk kezelésétől.

A magzat az anyaméhben a méhlepényen keresztül jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz és az oxigénhez. A lepénnyel a köldökzsinór köti össze, amely időre érkezett újszülött esetében akár hatvan centiméterre is megnő. A születés után két helyen elszorítják a köldökzsinórt, majd a két pont között steril ollóval elvágja a szülésznő vagy a lelkes édesapa. Az így kialakult csonkra felhelyezik a köldökcsatot, amelyet a legtöbb kórházban rajta is hagynak, bár van, ahol 24 óra után leveszik.

A köldökcsonk körülbelül tíz nap alatt szárad és esik le. Ezután a bőrköldök még néhány napig sebes és nedvedző maradhat, majd kialakul a végleges állapot. A különleges ápolásra eddig van szükség, utána már elegendő sima vízzel, esetleg babaolajjal gondoskodni a tisztaságáról.

A köldökápolás menete

- Bal kezeddel kicsit húzd szét a köldököt, majd 70 százalékos alkohollal átitatott steril vattával vagy gézlappal, körkörös mozdulatokkal töröld át a területet. Ezután szórd be óvatosan a szintén gyógyszertárban kapható hintőporral. Mivel ez a készítmény szárítja a bőrt, ügyelj arra, hogy a has többi területére ne szóródjon, ha mégis, távolítsd el onnan.

- Vannak, akik nem szimpatizálnak a hagyományos, hexaklorofen-tartalmú hintőporral. Bár ilyen kis mennyiségben gyakorlatilag semmilyen mellékhatást nem tud okozni, de van egy-két alternatív megoldás a terület fertőtlenítésére, ezekről érdeklődj a patikában vagy a védőnőnél.

- Nem muszáj minden pelenkacserénél végigcsinálni a fentieket, de ha úgy látod, nem sikerült távol tartani a nedves pelenkától, esetleg kakis lett, akkor mindenképpen tisztítsd át.

- Néhány pelenkamárkából kapható olyan változat, amelyen félkör alakú bevágás segíti, hogy a köldök ne kerüljön a pelenka alá. Bár ez értelemszerűen drágább, mint a hagyományos változat, de lehet, hogy érdemes beruházni rá, úgyis csak néhány napról van szó.

Óvatosan kell fürdetni az újszülöttet az első napokban

- Fürdetni az első napokban olyan kicsi vízben érdemes a babát, amely nem ér fel a köldökéig. Így elkerülhető, hogy fürdővíz érje a csonkot. Ha mégis esik rá pár csepp, akkor sincs baj: steril gézlappal itasd föl, majd a fürdés után a szokásos módon ápold a köldököt.

- Ha mégis félsz attól, hogy fürdés közben víz éri, tehetsz rá speciális köldöktapaszt. Erről szintén a patikában vagy a védőnőnél érdeklődhetsz.

- A védőnő egyébként is hetente jön hozzád az első időkben. Magától is ellenőrzi a köldök gyógyulását, de nyugodtan fordulj hozzá, ha bármilyen kérdésed, kételyed merül fel ezzel kapcsolatban (is).

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Kinőttek az első fogak? A következő lépés a helyes fogápolás! (X)

Az egészséges és erős tejfogak nagyon fontosak a gyermek további fejlődése és a később érkező, maradandó fogak egészsége szempontjából.

Anya csak egy van - Játék

Válaszd ki a szívedhez legközelebb álló anya-gyermek közös fotót, és oszd meg velünk! Gyűjtsd a szavazatokat, szerezd meg a LIDL vásárlási utalványok és a Lupilu ajándékcsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések