Baba

Hogy éljük túl a karácsonyt egy újszülöttel?

A karácsony eleve sok stresszel jár, még inkább igaz ez, ha egy újszülött baba van a háznál. Íme, néhány hasznos tipp, amelyek segíthetnek abban, hogy élvezetes legyen az ünnep.
2019. December 16.
Hogy éljük túl a karácsonyt egy újszülöttel? (fotó: iStock)

Nagyszerű ajándék egy családnak, ha éppen karácsony előtt születik meg a gyermekük. Ugyanakkor nehéz és terhes is lehet mind a babának, mind az anyának a sok látogató, az ünnepi készülődés, a túlcsorduló érzelmek jelenléte. A kidspot.com összeszedett néhány tippet, hogy miként lehet kevesebb stressz és több boldogság.

Felrúghatók az eddigi szokások

Az anya hatásköre eldönteni azt, hogy miként működik a legjobban a családi összejövetel. Ha a frissen szült anyának úgy jobb, hogy mindenki hozzájuk menjen karácsonyozni, akkor mindegy, hogy eddig mi volt a családi tradíció, az ő és a baba igényei mindennél előbbre valók. Ha az új családnak például egy karácsonyi reggeli esne jobban a nagy, karácsonyi ebéd helyett, akkor ezt tiszteletben kell tartania mindenkinek.

Utazás babával?

A családok manapság a világ legkülönfélébb országaiban élnek, vagy ha nem is, de sok családban a rokonok különböző országokban laknak. Előfordulhat, hogy egy család simán bevállal egy nagyobb utazást is egy újszülöttel, de ha nem, akkor emiatt senki ne érezze magát rosszul.

Fektessünk le néhány szabályt

Sok édesanya aggódik amiatt, hogy mit mondhat, kérhet másoktól a baba védelmében. Például kérheti-e, hogy mossanak kezet, mielőtt megfogják a babát. Félnek, hogy átadnak valamilyen betegséget az újszülöttnek. De sokan ezt nem merik mondani, mert attól tartanak, hogy rossz szemmel néznek majd rá. Senkinek ne legyenek dilemmái, ha a gyermeke érdekeit helyezi első helyre. Érdemes megbeszélni ezeket a kétségeket az apával is és együtt szabályokat lefektetni, közösen kitalálni, miképpen érdemes mindezt megbeszélni a rokonsággal. Egyetlen anya se érezze úgy, hogy majd hisztérikusnak tartják mások azért, mert egy újszülött igényeit tartja szem előtt.

Etessünk úgy, ahogy nekünk jó

Bármilyen módon is táplálja egy anya a gyermekét, az első időkben biztosan naponta sok alkalommal kerül rá sor. Különösen a szoptatás teremthet olyan helyzetet, ami az anyának nem feltétlenül kényelmes, sokan úgy szeretnek szoptatni, hogy megéljék annak intimitását. Gondoljuk át előre, hogy a legkényelmesebb nekünk, ha egy csendes szobában a babánkkal kettesben szeretnénk szoptatni, akkor tegyük így, ne érezzük emiatt magunkat kényelmetlenül. Feltétlenül gondolja át az anya azt is, hogy neki is szüksége van arra, hogy kiélvezze az ünnepi menüt két szoptatás között.

Óvakodjunk a kéretlen tanácsadóktól

Óvakodjunk tőlük! Sajnos minden családban akadnak olyan kéretlen tanácsadók, akik örömmel szakértenek gyereknevelés, babagondozás témákban.

Köszönjük meg nekik az értékes hozzászólást, és gyorsan váltsunk témát. Az utolsó dolog amire egy friss anyának szüksége van, hogy megmondják neki, hogy valamit rosszul csinál.

A babának szüksége lehet egy kis csendre

Rengeteg ember, illatok, hangok ##8211## mindez túl sok lehet egy csecsemőnek. Időnként szüksége lehet egy kis csöndre, figyeljük a baba jelzéseit. Egy gyengén megvilágított szobában, összebújva az anyával megnyugtatja a babát.

Az anyának szüksége lehet egy kis csendre

Jól tudjuk, hogy karácsonykor túláradnak az érzelmek, ettől ingerlékenyek, fáradtak lehetünk. Hát még, ha éppen egy újszülöttet tartunk a karjainkba, nem rég szültünk, a testünk még felépülőben van. Az is valószínű, hogy az utóbbi időben nem sokat aludtál újdonsült anyaként, így különösen nehéz időszak lehet a karácsony. Egy kisbaba tökéletes kifogást jelent a társadalmi elvárások alól, nyugodtan hivatkozzunk rá, ha úgy érezzük kezdünk besokallni a tömegtől, a zajtól, és egy kis szünetre van szükségünk.

Ebben az évben ne stresszelj

Felesleges úgy tenni, mintha mindennek úgy kellene lennie, ahogy eddig volt. Egy csecsemő érkezése felborít mindent és ez így van rendjén. Tedd könnyebbé a karácsonyt, például ajándékozz utalványokat online, ahelyett, hogy azon idegeskednél, hogyan tudnál körülnézni a plázában ajándékok után rohangálva. Vendég és ne házigazda legyél idén, élvezd, hogy körbeugrálnak. Szóljon ez a karácsony rólad és a babáról.

Kapcsolódó cikkeink: