Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hétfőtől komoly változás jön a magánellátásba járóknak

Szerző: Babaszoba.hu

2021. február 25.

Forrás: hvg.hu

Márciustól szétválik a magán - és a közellátás, nem lehet ugyanahhoz az orvoshoz mennie a betegnek magán-és közellátásban. Kivételek azért vannak.

Hétfőtől komoly változás lesz a magánellátásba is járóknak (fotó: Getty Images)
Március elsejétől az orvos nem kezelheti betegét ugyanazzal a problémával a magán- és közellátásban - írja a hvg.hu. Az általános gyakorlat az lesz, hogy a magánrendelőben elvégzett vizsgálat után az orvos nem mondhatja a páciensnek, hogy menjen be hozzá másnap a kórházba, kiír neki nagylabort vagy esetleg majd ott megműti - magyarázta a törvény benyújtása idején a hvg.hu-nak egy névtelenséget kérő egészségügyi szakértő. És fordítva sem lehet: az állami kórházban műtött beteget nem rendelheti be az orvos a magánrendelésére mondjuk kontrollra.
Kivételek lesznek: a szülész-nőgyógyászokra nem vonatkozik majd az új gyakorlat, azonban a részleteket tartalmazó rendelet még mindig nem jelent meg. Kivételt képeznek azok is, akik 2020. november 18. előtt kezdték meg a beteg kezelését, rájuk nem vonatkozik a szabály március 1. után sem.
Az átmeneti időszakban, 2020. november 18. és 2021. február 28. között az orvos elláthatja a beteget azonos betegséggel mind magán-, mind közfinanszírozott ellátás keretében, azonban ha a kezelést magánellátás keretében 2020. november 18. után kezdte meg, akkor 2021. március 1-től közfinanszírozott ellátás keretében már nem kezelheti ugyanazt a beteget ugyanazzal a betegséggel.
Azért a novemberi dátum a határ, mert a törvény akkor lépett hatályba. Az átfedést könnyű ellenőrizni, ugyanis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe felkerül az összes vizsgálat és beutaló.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések