Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hátfájás

Szerző: Babaszoba.hu

2007. október 23. | Frissítve: 2015. december 16.

Forrás: Kismama magazin

Rendszerint egészen váratlanul kezdődnek a bajok: egy pillanat műve, és nyakunk olyan merev lesz, hogy szinte meg sem tudjuk mozdítani a fejünket. Vagy a vállunk környékén érzünk kellemetlen húzódást és szúrást. És ráadásul még pokoli nyilallással is jár.

Sok nő küzd hátfájással

Miért vált ilyen általánossá a hátfájás?

  • Keveset, illetve egyoldalúan mozgunk.
  • Állás, ülés, munka közben rossz a tartásunk.
  • Túlnyomórészt egyik oldalunkat terheljük.
  • A rossz tartás és a mozgásszegény életmód miatt az izmok görcsössé válnak, megrövidülnek, a csigolyák közötti porckorongok az egyoldalú terhelés miatt idő előtt elhasználódnak. Különösen az ágyéki csigolyák közötti porckorongokra jellemző, hogy kitüremkednek a csigolyák közül, és nyomják valamelyik ideget. Ám nem mindig ilyen nyilvánvaló a hátfájás oka.
  • Érdekes módon akkor is érezhetünk fájdalmas húzódást a hátunkban, ha anyagcserezavar áll a háttérben, gennyes fogunk van, fogsorunk nem záródik rendesen, vagy tartós stresszhelyzetben élünk.
  • A deréktáji hátfájás akár nehéz szülés következménye is lehet.
  • Az elviselhetetlen testi-lelki terheknek kitett embernél különösen jellegzetes tünet a hát- és derékfájás.
A heveny fájdalom enyhítésére fájdalomcsillapító tablettát vagy injekciót ajánl az orvos. A gyógytorna, a hideg-meleg kezelés, az akupunktúra, a fürdőkúra már nagyobb időráfordítást igénylő módszer. Beszéljük meg az orvossal, melyik lenne a legalkalmasabb. Tartós eredményt, hosszú fájdalommentes időszakot azonban csak rendszeresen végzett, célirányosan összeállított gyakorlatsorral érhetünk el. Minél erősebb a hát- és hasizomzat, annál kevesebb teher nehezedik a gerincoszlopra.

Hátfájás: fontos a bemelegítés is

Ahhoz, hogy a gyakorlatok valóban használjanak, először melegítsünk be. Nyújtózkodjunk a mennyezet felé lábujjhegyre állva, mintha egy almát akarnánk letépni a fa tetejéről. Ugyanígy nyújtóztassuk ki testünket hosszabb ülés után. Álljunk kis terpeszben, és lengessük karunkat jobbra és balra. Felsőtestünkkel kövessük az irányt. Az erősítő gyakorlatokat lassan kezdjük, csak fokozatosan kapcsoljunk nagyobb tempóra.

Házimunka közben is figyeljünk a testünkre

Munka, hosszas ücsörgés, takarítás, főzés vagy séta közben is ügyeljünk a helyes testtartásra. Súlyosabb tárgyat guggolásból, testünkhöz szorítva emeljünk fel. Bevásárláshoz használjunk hátizsákot, vagy mindkét oldalon egyenletesen pakoljuk meg szatyrainkat. A munkafelület (konyhaasztal, vasalódeszka, pelenkázó) olyan magasságú legyen, hogy akkor is kényelmesen elérjük, ha kihúzzuk magunkat.

Hosszabb álldogálás során felsőtestünkkel támaszkodjunk meg valahol, vagy helyezzük egyik lábunkat egy kissé magasabb sámlira. Hol jobb, hol bal oldalon cipeljük a kisgyereket. Olyan matracon feküdjünk, amely alkalmazkodik a gerincoszlop természetes görbületéhez. Így a porckorongok valóban regenerálódhatnak alvás közben. A magas sarkú cipőt váltsuk olykor-olykor laposabbra. Minél többször végezzük a háttornát! Nem könnyű elsajátítani a helyes testtartást, idővel azonban jó szokásunkká válik.

Szaktanácsadó: Csuhai Szilvia személyi edző

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Kevesebb köhécselés idén ősszel?

Levegőtisztítót teszteltünk!

Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák