Baba

Határok kijelölése újdonsült szülőként: hogy csináljuk?

A szülővé válás azt is jelenti, hogy meg kell szabnunk a családunk határait a tágabb rokonsággal, környezetünkkel. Ez sok csalódással, fejtöréssel és kellemetlenséggel járhat. Hogy csináljuk jól, hogy senki ne sérüljön?
2022. Május 03.
Határok kijelölése újdonsült szülőként: hogy csináljuk? (fotó: Getty Images)

Az első gyermekem a múlt hónapban született. A férjem családja nagy és féktelen. Egy ideig el tudtunk szigetelődni. De most, hogy itt a tavasz, és családi összejövetelek vannak a láthatáron, aggódom amiatt, hogy hogyan tudnék határokat szabni egy olyan családban, ahol úgy tűnik, nincsenek határok. Nem akarom, hogy az újszülöttemet rokonról rokonra adják, különösen akkor, amikor még mindig a járvány sűrűjében vagyunk. Mit tegyek? – tette fel egy olvasó a kérdést a parents.com-nak.

Ez az egyik legnehezebb dolog kezdetben. Van egy elképzelésünk szülőként, hogyan szeretnénk létezni friss családként, de jönnek a rokonok, érdeklődve, kíváncsian, de sokszor tapintatlanok. Ha a saját rendszerünk szerint szeretnénk élni és gyereket nevelni, az súrlódásokkal, megbántásokkal és csalódásokkal járhat. Nem kell persze így lennie, de sajnos a legtöbb családban így van. A szabályokat a szülőknek kell felállítaniuk és határozottan meg is kell tartaniuk. De hogyan csináljuk ez úgy, hogy mindenkinek jó legyen?

Legyetek egyértelműek és egységesek

Az erős határok felállításához az első lépés az, hogy tisztázzuk magunkkal és a partnerünkkel, hogy mik ezek a határok, és miért. Mindkettőtöknek ugyanazon az oldalon kell állnotok, egységfrontot képezve. Másként nem fog működni.

Legyen tervetek

Bizonyára egyértelmű, hogy melyik családtaggal ki tud jobban kommunikálni. A párod anyukájával beszéljen ő, ha fiaként jobban tud vele szót érteni. Nem érdemes ajtóstól rontani a házba és egy kisebb kézikönyvet adni, de ha már van legalább egy rossz tapasztalatod (pl. túl sokáig maradnak, beleszólnak a baba körüli teendőkbe, kérdés nélkül ötletelnek), akkor nem kell várni, meg kell beszélni azonnal az ellenérzéseiteket.

Nem baj, ha őszinték vagyok

Készüljetek fel arra, hogy higgadtan elmondjátok az álláspontotokat. Számíts arra, hogy lesz, aki megsértődik, aki zokon veszi. Gondoljátok át, akkor mit fogtok érezni, és hogyan reagáltok a helyzetre.Nem számít, hogy friss szülőként milyen határokat akartok felállítani, a jól átgondolt kommunikáció kulcsfontosságú. Ha már a nehéz pillanat előtt tudjuk, mit fogunk mondani, magabiztosabban lépünk fel. Ez a felkészülés csökkenti a stresszt is, mert azt mondjuk magunknak, hogy “tudom, mit fogok mondani”, ahelyett, hogy azon rágódnánk, hogy vajon megtörténik-e, és milyen érzés lesz.

Tervezz be kis elvonulást

Ha a tágabb családod lármás, sok főből áll, akkor tervezd meg úgy az összejövetelt, hogy el tudjatok picit vonulni. Halkabbak nem lesznek, ezért neked kell időnkét kivonulnod, hogy a babát ne érje annyi inger és ne vegye át a te stresszedet. Az újszülöttek nagyon érzékenyek arra, hogy mi történik az anyával. Minél jobban csillapítod a saját stresszedet, annál jobb lesz neki is.Keress egy csendes, lakatlan sarkot (akár a fürdőszobát), hogy tudd, hová menekülhetsz. Ha a baba elkezd nyűgösködni, vagy ha túlterhelődik, akkor adj magatoknak néhány percet egy másik fizikai térben. Szoptasd meg vagy ringasd, bújjatok össze. Már az is segíthet, ha tudod, hogy ez a stratégia ott van, mint lehetőség, hogy kevesebb stresszel menj bele az összejövetelbe. Még az is kiderülhet, hogy a babák a legjobb kifogások.Lehet, hogy nem tudod megváltoztatni mások határokat feszegető természetét (sőt, biztos), de megtalálhatod a saját irányításodat a határok kijelölésében és betartatásában. Idővel mindenki hozzászokik majd az új helyzethez és az új szerepéhez.(Cikk forrása: parents.com)