Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hatalmas változás a gyermeksürgősségi ellátásban

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 19.

Forrás: ÁEEK

A gyermekgyógyászati szakma kivételes összefogásával Európában az elsők között Magyarországon alakulhat ki az egységes elvek mentén felépített gyermeksürgősségi és baleseti ellátórendszer.

A kicsiknél gyakoriak a balesetek


Magyarországon a 0-18 éves korcsoportban elég nagy a kockázata a baleseti sérülésnek. Évente félmillió kezelést igénylő gyermeksérülés van, amelynek hatékony kezeléséhez a jelenleginél fejlettebb ellátási feltételrendszer szükséges.
A 14 milliárd forint összköltségű projekt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ konzorciumvezetésével, a Heim Pál Gyermekkórház, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház részvételével valósul meg.
Az európai uniós támogatású projekt révén 2020-ra létrejön a gyermek traumatológiai és gyermek sürgősségi ellátás országos ellátórendszere és a III. progresszivitási szintű országos központ és térségi alközpontok.
Az ország gyermeksürgősségi és a gyermektraumatológiai csúcsintézménye Budapesten, a Heim Pál Gyermekkórházban épül fel, az öt regionális országos alcentrum pedig Győrben, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon.
Fejlesztik az infrastruktúrát, továbbá meghatározzák betegség-, sérülés- és műtéttípus szerint, hogy milyen esetben, melyik intézménynek mi a feladata. Mindez a mentőszolgálattal összehangoltan működik a betegirányítás gyorsasága érdekében. Az ország bármely pontjáról egy súlyosan sérült gyermek 90 percen belül hozzájuthat az állapota szerint szükséges lehető legjobb ellátáshoz.
Két új szakma születik: létrejönnek a gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai szakterületek. A teljes képzési rendszer kialakítása lehetővé teszi majd, hogy minden fejlesztési helyszínen magasan képzett orvosi és szakápolói csapat lássa el a rászoruló gyermekeket.
A fejlesztéssel Magyarország Európa élvonalába kerülhet, hiszen elsők között nálunk alakulhat ki az egységes elvek mentén felépített ellátási struktúra a gyermeksürgősség és a gyermektraumatológia területén.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák