Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hat évig nem tudják kialudni magukat a szülők

Szerző: Babaszoba.hu

2019. március 3. | Frissítve: 2021. február 19.

Forrás: babaszoba.hu

Azt régóta tudjuk, hogy egy kisbaba mellett szinte képtelenség kipihenni magunkat, de egy kutatás szerint a szülőknek hat évre van szüksége, hogy az alvásuk mennyisége és minősége visszatérjen a kielégítő szintre.

Szinte természetes, hogy egy kisbaba mellett bizony nincsenek nyugodt éjszakáink, és többször is fel kell kelni hozzá - akár szoptatni, megetetni, akár csak megnyugtatni. Ez azonban a normális fejlődés része, és egy idő után (remélhetőleg) beáll egy rendszer, és növekvő kisgyerek egyre hosszabb ideig alszik nyugodtan éjjelente. 
Hat évig tart az alváshiányos állapot
Egy kutatásból azonban kiderült, hogy a szülők esetében sokkal tovább tart, míg "visszaáll" a baba születése előtti rend, és képesek eleget aludni megszakítások nélkül. A University of Warwick szakemberei úgy találták, hogy akár hat év is eltelik az első gyermek születése és a valóban pihentető éjszakai pihenés között. A nemzetközi vizsgálatba összesen 4659 anyát és apát vontak be, akiknek 2008 és 2015 között született gyermeke. 
Az eredmények elemzése során az is kiderült, hogy az anyák a baba születése utáni első három hónapban 1 órával kevesebbet aludtak, mint a terhességük előtt, míg az apáknál ez a csökkenés csak 15 percnyi volt. Meglepő módon, míg az anyák az évek folyamán egyre többet alhattak, az apák esetében nagyjából azonos mértékű volt az alváshiány a gyermek előtti időszakhoz képest: amikor a gyermekük 4-6 éves volt, az anyukák 20 perccel, az apukák pedig 15 perccel aludtak kevesebbet. 
"A kisbaba születése után a nőknél sokkal nagyobb alváshiány és gyakoribb ébredések figyelhetőek meg, hiszen még mindig az anyák a kisbabák elsődleges gondozói" - mondta dr. Sakari Lemola, a University of Warwick pszichológiai részlegének kutatója.  
Az összegyűjtött adatok további elemzéséből kiderült, hogy az első gyermeküket gondozó szülők esetében valamivel erőteljesebb volt az alváshiány hatása, mint a tapasztaltabb szülőknél, és volt némi különbség azoknál az anyáknál is, akik szoptatták, illetve akik cumisüvegből táplálták a babájukat. Ugyanakkor más tényezőknek, például az anyagi helyzetnek nem volt hatása az alváshiányra. 
A kutatással összefüggő tanulmány a Sleep című szakmai lapban jelent meg.
(via)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések