Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hasznos játékok, amikor járni tanul a baba

Szerző: Babaszoba.hu

2013. május 31. | Frissítve: 2017. március 21.

Forrás: babaszoba.hu

Amikor a kicsi feláll és megteszi az első lépéseket, nem mindegy, hogy mivel segíted a mozgásfejlődést.

A tologatható autó a járásban is segíthet


Az első lépéseknél szívesen kapaszkodik valamibe a totyogó: a fal vagy a bútorok mentén oldalaz. Biztonságot nyújthatsz neki egy masszív tologatható játékkal.
Fontos, hogy ne billenjen fel akkor se, ha rátámaszkodik. Ha a tolókar magassága a testmagasságának megfelelően állítható, az első bizonytalan lépéseknél állítsd egészen hónaljmagasságig. Ilyenkor a gyerkőc teljes testsúlyával rátámaszkodik, később nagyobb biztonsággal áll a saját lábán, egyre kevésbé van szüksége "mankóra".
Amikor már jó néhány lépést megtesz önállóan, fáradhatatlanul kísérletezik ezzel egész nap. Kihívást jelent számára a tologatós játék, aminek van rakodótere.
Egész napra lekötöd, ha kiskocsijával szállítgathatja a fakockákat, bevásárolhat vele, vagy utaztathatja benne a maciját. Elsősorban a járás és a nagymozgások fejlődését szolgálja, fejleszti az egyensúlyérzéket, a testkoordinációt és az irányérzéket.
A húzogatós játékok a járásfejlődés következő szakaszában kapnak szerepet, amikor a gyerkőc már biztosan jár önállóan, hiszen járás közben hátrafelé kell figyelnie, ha látni akarja a játékát. Olyat válassz, amelyik nem borul fel egykönnyen. A zsinór hosszát kösd megfelelő méretűre, végére pedig golyó helyett rögzíts jól megmarkolható karikát. Sok örömet szerzel neki egy szekérrel vagy dömpivel, de akár egy dobozzal is, amibe belepakolhat, és húzogathatja.
A görgetős játékok is segítik őt a fejlődésben. Vásárolhatsz neki egy színes, csörgő játszóhengert is, de egy labda is tökéletes motiváló eszköz lehet. Akár már féléves korában is adhatsz neki egy labdát, amikor még csak kúszni, mászni tanul a kicsi. Mutasd meg neki, hogy gurul a labda, ez arra ösztönzi majd, hogy elinduljon utána. Később, ha már járni tanul, a saját lábain is követni fogja a labdát, mert utol akarja érni, meg akarja fogni.
A játéküzletekben számtalan járássegítő játék közül választhatsz, léteznek nagyon egyszerű modellek, de olyanok is, melyek valamilyen készségfejlesztővel vannak felszerelve, vagy tolás hatására zenélni, világítani kezdenek, sőt, még olyanok is, melyeknek a kerekein te magad állíthatod be, milyen gyorsan forogjanak. Azonban mielőtt őrült vásárlásba kezdenél, kérd ki a gyermekorvosod véleményét, ő mit gondol ezekről a játékokról.
Ha ránk hallgatsz, a legjobb játék te magad leszel, amikor járni tanul a kisbabád. Üljetek le a földre a pároddal, a kisbabátok pedig induljon el a karjaidból a párod karjai felé, majd fordítva, a párodtól a te irányodba. Folyamatosan növelhetitek a távolságot kettőtök között, eleinte csak 1-2 métert hagyjatok kettőtök között, hogy ha elesne a kicsi járás közben, meg tudjátok őt fogni. Bár valószínűleg szívesen veti magát a karjaitokba a kisbabád, de ha mégis motiválni kellene, tartsd a kezedben az egyik kedvenc játékát, így biztosan elindul majd feléd, hogy megszerezze azt.
Amit érdemes elkerülni, ha járni tanul a kisbabád: a szülők előszeretettel vezetgetik a kicsiket, pedig jobb, ha hagyod, hogy egyedül próbálkozzon, és önállóan, a saját tempójában, biztonságosan fejlődjön az egyensúlyérzéke.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések