Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hason fekve túl mélyen alszik!

Szerző: Babaszoba.hu

2011. március 23. | Frissítve: 2016. január 3.

Forrás: Medipress

Egy új ausztrál tanulmány szerint azokban a csecsemőkben, akik a hasukon fekve alszanak (ezt a testhelyzetet a hirtelen csecsemőhalál egyik kockázati tényezőjének tartják), alacsonyabb az agy oxigénszintje, mint azokban, akik a hátukon fekszenek.

A felfedezés arra utal, hogy az oxigénhiány megmagyarázhatja, miért leselkedik az ebben a testhelyzetben lévő csecsemőkre a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) megnövekedett kockázata alvás közben: agyuk kevésbé képes felébreszteni őket, amikor a légzésleállás veszélye fenyeget. A kutatás a SIDS megelőzésével kapcsolatos ajánlásokat is alátámasztja, amelyek azt javasolják, hogy a csecsemőket a hátukon altassák.

Hason fekve túl mélyen alszik

A rendellenességet már a bibliai idők óta ismerik, akkor még túlzott betakarásnak nevezték - számolt be a Pediatrics folyóirat február 28-i számában megjelent tanulmány társszerzője, Rosemary S.C. Horne, a melbourne-i Monash Egyetem kutatója.

Az 1960-as és 80-as évek között a hirtelen csecsemőhalál eseteinek száma megugrott, miután a szülőket arra bíztatták, hogy csecsemőiket a hasukon altassák. "Ezt azért támogatták, mert a beteg újszülöttek jobban lélegeztek ebben a testhelyzetben. Tipikus esete volt annak, hogy a csecsemőellátásban alkalmazott gyakorlatot megfelelő tudományos bizonyíték nélkül változtatták meg. A babák az egész világon a hátukon alszanak, sőt már segédeszközöket is használnak arra, hogy a hátukon tartsák őket a bölcsőben." Az ausztrál kutatók 17 csecsemő részvételével azt vizsgálták, mi történik, amikor a babák a hasukon fekve alszanak, és miért leselkedik rájuk annak veszélye, hogy nem tudnak felébredni, amikor valami baj történik, például egy időre leáll a légzésük. A csecsemőket kórházi körülmények között, folyamatos megfigyelés alatt tartották születésük után hat hónapig. Az eredmények azt mutatták, hogy az agyi oxigénszint csökkent, amikor a babák a hasukon fekve aludtak. Horne szerint ez magyarázza azt is, miért háromszor olyan nehéz felébreszteni a hason alvó csecsemőket.
Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a hason fekve alvó babák alacsonyabb vérnyomással is rendelkeznek, bár a szakértők nem értenek egyet abban, hogy ez jelentőséggel bír-e a kérdés szempontjából. "Továbbra is titok, hogy egyes csecsemők miért sérülékenyebbek a többieknél" - teszi hozzá Horne. "A babák többsége életveszélyes helyzetben nem hal meg. Azon dolgozunk, hogy az összes érintett folyamatot megismerjük, hogy meghatározhassuk, mely csecsemők a legsérülékenyebbek."

Cikkünk forrását itt olvashatod el!

Kapcsolódó cikkeink:
 • Félreértések sorozata az együttalvás körül
 • Hogyan csökkentsük a hirtelen csecsemőhalál kockázatát?
 • Megelőzhető-e a hirtelen csecsemőhalál?
 • 9 érdekes kérdés - 9 egyszerű válasz a baba alvásáról

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák