Baba

Hasfájós sztorik

Hogy mi minden lehet a hasfájás mögött! Sokszor a lélek sebei is a pocakban okoznak görcsöket, hányingert. Mit tehetsz ilyenkor? Mik a kilátások?
2012. November 13.

Bendivel akkor kezdődtek a gondok, amikor másfél éves korában bölcsibe kezdett járni. Remek étvágya volt továbbra is, de hirtelen hiperérzékeny lett, és ha bárki egy rossz szót szólt hozzá evés közben, vagy valami megzavarta, azonnal kihányt mindent. Amikor ezek a kellemetlen esetek már napi rendszerességgel fordultak elő, a szülei gyerekorvoshoz vitték, aki nem talált semmi betegségre utaló jelet.

Sokszor meggyógyítja a hasfájást egy kis plusz szeretgetés

Az évek múltak, Bendi már rég oviba járt, de ezt a fura szokását megtartotta: minden másnap-harmadnap hányt, ugyanis ilyen gyakran fordult elő, hogy valami felborította a nyugalmát evés közben. Egy idő után persze a testvérei is rájátszottak erre, és csúfolódásukkal csak gyorsították a folyamatot. Mivel a gyerekorvos továbbra sem találta betegnek Bendit, a szülők igyekeztek minden alkalommal minél hamarabb napirendre térni a hányós akciók felett. Végül az általános iskola második osztálya tájékán maradt abba a dolog. Bendi nem volt beteg, egyszerűen ezzel a sajátos módszerrel szabadult meg a hirtelen felgyülemlő feszültségtől.

Kólikás kisbaba

Emmát valószínűleg mindenki hasfájós babának nevezné. Egy hónapos kora táján egyre nyugtalanabbá vált a délutáni órákban, és nagyjából öt órától kezdve egy percre sem lehetett letenni, mert akkor torkaszakadtából bömbölt felhúzott lábakkal, vörös fejjel, pontosan úgy, mint aki eszét veszti a fájdalomtól. Néha megvigasztalta egy időre, ha anyukája megszoptatta, de nyugtalansága csak fokozódott, ha megindult a tej- ekkor sokszor kiköpte a mellbimbót.Kapott ilyenkor különböző hasfájás elleni szereket, de tartós javulást egyik sem hozott. Volt úgy, hogy rohantak az ügyeletre, mert képtelenek voltak megnyugtatni a picit. Anyukája tejmentes diétát tartott hónapokig, mert tudott arról, hogy az anyatejbe átjutó tehéntejfehérje-részecskék is okozhatnak ilyen panaszokat, de ez sem változtatott a helyzeten. Aztán náluk járt legjobb barátjuk, akit még az egyetemi időkben ismertek meg. Neki két lánya volt, s amikor meghallotta, mi a gond, megértően és sokatmondóan bólintott: hát persze, lány. Ismerős a probléma! Ez olyan viccesen hangzott, hogy kicsit a szülők is megnyugodtak.Emma viselkedése végül négy hónapos kora táján változott meg. Ha nem is egyik napról a másikra, de sokkal békésebb, nyugodtabb baba lett.A szakemberek szerint nagyon gyakori, hogy kis csecsemőnél hasonló tüneteket tapasztalunk, ezt általában kólikának nevezzük. Az a legfontosabb, hogy kizárjuk a szervi okokat. Csecsemő- és kisgyerekkorban ugyanis a hirtelen fellépő, erős hasfájás oka bélelzáródás is lehet, amikor egy felsőbb bélszakasz betüremkedik az alsóbb bélszakaszba, s ilyenkor az alvó vagy épp játszó kisbaba hirtelen fájdalmasan felsír. Ez néhány másodpercig tart, majd teljesen fájdalommentes időszak következik tíz-tizenöt percig. Fiúknál gyakoribb, késői tünete a véres széklet. Mindenképpen orvosi ellátást igényel ez a betegség.

Figyelj rám!

Dórinál, aki négy, kis korkülönbséggel született testvér legkisebbike, hároméves korban vált mindennapos szokássá egy hasfájással kapcsolatos szertartás. Úgy kezdődött, hogy egyik este nagyon fájlalta a hasát, és mivel édesanyja nem tudta kideríteni az okát, meleg borogatást tett rá, és odaült az ágyához mesélni. A fájdalmat másnapra mintha elfújták volna, de két nappal később, majd aztán szinte naponta újra jelentkezett. Ilyenkor semmi más nem segített, csak a meleg borogatás és az, ha anya mesélt az ágya szélén ülve. Bár így utólag nyilvánvalónak tűnik, hogy a hasfájás célja egy kis plusz személyes figyelem volt, akkor ez egyáltalán nem tűnt ilyen egyszerűnek.A gyermekorvos kivizsgálásra küldte őket, mert refluxra gyanakodtak, vagyis arra, hogy a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ez logikus feltételezés volt, hiszen mindig vacsora után, fekvő helyzetben kezdődött úgy igazán, és Dóri szemlátomást szenvedett. A vizsgálatok azonban semmi eltérést sem mutattak ki.Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrás: Kismama magazin