Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hasfájós a baba? Segíthet a homeopátia!

Szerző: Jakab Kriszta

2012. október 30. | Frissítve: 2016. december 12.

Forrás: babaszoba.hu

A csecsemőkori hasfájásnak számos oka lehet. Homeopátiával is igen jó eredményt lehet elérni, érdemes próbálkozni.

Hasfájáskor segíthetnek a homeopátiás szerek


A megfelelő homeopátiás szer kiválasztásához azonban néhány dolgot alaposan meg kell figyelnünk. Fontos információ például, hogy mikor sír a baba, evés előtt vagy inkább utána.
Van-e olyan napszak, amikor általában visszatérően sír? Milyenek az evési szokásai: lassan, nyugodtan szopik, vagy inkább mohón, túl sok levegőt nyelve? Evés után tud böfizni? Esetleg bukik rögtön utána, vagy később? Milyen a széklete? Hajlamos-e székrekedésre? Mire enyhülnek a panaszok: mozgásra, masszázsra, masszírozásra, melegre? A jellemző tünetek megfigyelése után a következő szerek közül választhatunk:

Chamomilla vulgaris

A csecsemő nyugtalan, élesen sír, sikongat. Csak karba véve, ringatva lehet megnyugtatni. Állapota este rosszabb. Gyakran arcának egyik fele piros és meleg. Széklete lehet zöldes, spenótszerű.

Lycopodium

Ha a babának kifejezetten haspuffadása van, és ezt az anya által fogyasztott ételek fokozzák. 16 és 20 óra között jelentősen erősödhetnek a panaszok. A Lycopodium-baba szinte egész nap igénybe veszi a szülőket, szeretne folyamatosan az anyánál lenni.

Magnesium phosphoricum

Hirtelen, élesen sír fel a baba a fájdalomtól, amely periodikusan tér vissza, enyhül, ha a kis lábakat a pocakra hajlítgatjuk, tornásztatjuk.

Magnesium carbonicum

Ha a mama sok tehéntejet ivott, és ez a kicsinél hasmenést és hasgörcsöket okoz, esetleg a széklete savanyú szagú.

Colocynthis

Ha a baba hirtelen sír fel, és azonnal összehúzza magát. Ha enyhülnek a panaszok, amikor masszírozzuk a baba pocakját, a lábait a hasára hajlítgatjuk, hasra fektetjük, melegen tartjuk.

Dioscorea villosa

Hirtelen kialakuló, éles, periodikusan visszatérő fájdalmas görcsök esetén, amelyek összegörnyedve erősödnek, hátra kifeszülve, illetve a hát masszírozására enyhülnek. A csecsemő kis gerincoszlopa olyan merevvé képes válni, mint egy bot. A puffadás hátmasszázsra enyhül.

Nux vomica

Ha a baba mohón, türelmetlenül szopik, sok levegőt nyel, emiatt evés után nem sokkal megfájdul a hasa. Ilyenkor dühösen sír. Gyakori a székrekedés is.

Belladonna

A görcsös fájdalmak egészen hirtelen, kora este vagy késő délután alakulnak ki. A baba arca haragos vörös, hangosan sír. (A Discoreánál nem vörösödik ki.)
Adjunk a szerekből óránként öt golyót, javulásig. Kisbabáknak a golyócskák beadhatók kevés vízben oldva. Három-négy adagnak javítania kell az állapoton. Ajánlott potencia a szerek felhasználásánál: 9 CH, a Chamomillánál javasolt a 15 CH potencia. Ha nincs azonnali hatás, érdemes még egy szert megpróbálni, de hosszas kísérletezgetés helyett inkább kérjük homeopata orvos tanácsát.

Dioscorea

Hirtelen kialakuló, periodikusan visszatérő görcsök, melyek hátradőlve és a hát masszírozására enyhülnek.

+1 Tipp

Kólikás görcsökre adható Magnesium phophoricum Schüssler-só "forró hetesként alkalmazva": 2 deci forró vízben feloldunk 5-10 tablettát, és kortyonként itatjuk a kicsivel.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések