Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hasfájás, a babák és a mamák réme

Szerző: Kari Szilvia

2014. augusztus 21. | Frissítve: 2018. november 26.

Forrás: babaszoba.hu

Talán nincs is olyan kismama, aki ne küszködött volna legalább egyszer kisbabája hasfájásával. A csecsemőkori fájdalom okát az orvostudomány a mai napig sem tudta megfejteni, a panaszok kezelése éppen emiatt nem mindig egyszerű. Mi lehet a megoldás?

A hasfájás hátterében állhat a bélflóra elváltozása, puffadás vagy tejcukor-felszívódási zavar

A gyermekgyógyászok szerint elsősorban a türelem. Az általában a második-harmadik héttől kezdődő hasfájás a babák többségénél a harmadik hónap végére ugyanis kezelés nélkül elmúlik. Az orvosok egyelőre arra sem találtak magyarázatot, hogy miért a születést követő hetekben kezdődik a fájdalom, hiszen a probléma gyökere valójában korábban is fennáll.
A gyermekgyógyászok a babák hajfájásának három fő típusát különböztetik meg, amelyek az enyhébb tünetektől a súlyosabb esetekig okozhatnak problémát a kicsiknek és az anyukáknak Szerencsére az extrém esetek viszonylag ritkák. A hasfájás hátterében állhat a bélflóra elváltozása, puffadás, illetve tejcukor-felszívódási zavar. A kellemetlen tünetek kezelhetők, a fájdalmat csökkenteni lehet, a tünetek legkésőbb hat hónapos korra, a baba fejlődésével megszűnnek.

Mit jelent a bélflóra megváltozása?

Csecsemőkorban a leggyakoribb probléma a bélflóra megváltozása, ismertebb nevén a kólika, amely a görcsös hasfájás okozója. A bélflóra egyensúlya megbomlik, a kicsi szervezete nem tudja megfelelő módon feldolgozni, megemészteni a táplálékot, az pedig szélgörcsöt okoz a belekben.
Az anyatej a leghasznosabb táplálék és segítség ebben az időszakban, hiszen minden olyan természetes probiotikumot tartalmaz, amely a kicsi bélflórája egyensúlyának kialakulásához hozzájárul. Tápszerrel táplált kisbabák esetén a háziorvos probiotikumos készítményt javasolhat az anyukáknak. Egyes kutatások szerint ez a típusú kezelés sem biztos, hogy megfelelő segítség lehet. Mindenesetre a csecsemőkori kólika az esetek többségében nagyjából a harmadik hónap végére végleg elmúlik.

Mi okozhatja a puffadást?

Amikor a baba sok levegőt nyel szoptatás, etetés közben, a bélszakaszba jutott légbuborékok hasfájást okozhatnak. A kicsit érdemes büfiztetni, hogy a fájdalmat megelőzd. Sok esetben az etetést megelőző sírással nyel levegőt a baba, megoldás lehet, ha az éhség első jeleire megszoptatod a kicsit. A puffadás hátterében különböző ételek, fűszerek is állhatnak, amelyek az anyatejen keresztül irritálhatják a baba természetes bélműködését. Érdemes megfigyelned kisbabád viselkedését, és kerülnöd azokat az ételeket, amelyek fogyasztása után a kicsi nyűgösebb a megszokotthoz képest.
Csecsemőknél is előfordulhat székrekedés. A székletürítés gyakorisága ugyanakkor nagyon eltérő, vannak babák, akik minden etetés után, míg mások naponta vagy csupán 2-3 naponta egyszer ürítenek. Ha a megszokotthoz képest feltűnően ritkul a baba székletürítése, ráadásul fájdalmasan sír, akkor érdemes székrekedésre gyanakodni, és orvoshoz fordulni. A probléma megoldásában segíthetnek a görcsoldó teák, a cseppek, székletlazító ételek.

Mi okozza a tejcukor-felszívódási zavarokat?

A legritkább probléma a babák hasfájásának hátterében a tejcukor-lebontó enzim hiánya. Amikor kisbabád már az etetések közben sírni kezd, sírása hosszú órákon át tart, és már minden hasfájáscsökkentő módszert bevetettél, akkor érdemes erre a problémára gondolni, és gyermek gasztroenterológus szakemberrel megvizsgáltatni a kicsit. Mivel az anyatej és a tápszerek is tartalmaznak tejcukrot, ezért a problémát tejcukor-lebontó enzim pótlásával lehet enyhíteni. Körülbelül fél éves kortól a laktáz enzimet a kicsi szervezete önállóan is elő tudja állítani, ettől az időszaktól a probléma az esetek többségében végérvényesen megszűnik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések