Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Három hét különbséggel fogantak meg egy brit édesanya ikrei

Szerző: Bordohányi Alexandra

2021. április 8.

Forrás: babaszoba.hu

Egy brit édesanya élete legsokkolóbb hírét kapta, amikor megtudta, hogy várandós - miközben már várandós volt.

Rebecca Roberts több mint egy éve próbált teherbe esni, amikor egy termékenységi klinikához fordult segítségért. Elkezdett gyógyszert szedni az ovuláció serkentésére, ami működött, így várandós írja a CBS News nyomán a Mother.ly.
A kismama 7. és 10. heti vizsgálatai is azt mutatták, hogy babája egészségesen növekszik. A 12. héten azonban nagyon meglepő hírt kapott, a vizsgálaton ugyanis kiderült, hogy van egy második baba is.
Három hét különbséggel fogantak meg egy brit édesanya ikrei (A kép illusztráció. Fotó: Getty Images)
Mielőtt kiderült, hogy szuperfetációról van szó, Rebecca és férje, Rhys nagyon aggódtak, hogy az egyik iker fejlődése miért van hetekkel lemaradva a másik babához képest. "Miután aggódtunk, hogy az egyik ikerrel valami nincs rendben, mert sokkal kisebb, több vizsgálatot végezve arra a következtetésre jutottak, hogy a babák 3 hetes különbséggel fogantak" - írta az édesanya, aki hozzátette, hogy ami vele történt, az egy nagyon ritka jelenség.
Ahogy a Healthline.com is írja, szuperfetációnak nevezik azt, amikor egy második, új terhesség következik be egy megkezdődött, első terhesség alatt. Ekkor egy másik petesejtet is megtermékenyít egy hímivarsejt, majd beágyazódik a méhbe, napokkal vagy akár hetekkel később, mint az első. A szuperfetációból született babákat gyakran ikreknek tekintik, mivel egyszerre, ugyanazon a napon születnek. Bizonyos állatfajoknál - például a halaknál, vagy a mezei nyulaknál - nagyon gyakori a szuperfetáció, de az embereknél rendkívül ritka.  A legtöbb esetben termékenységi kezelésen, például in vitro megtermékenyítésen (IVF) átesett nőknél fordul elő.
Roberts szerint csak 14 dokumentált eset volt ismert a világon, amikor ő megtudta, hogy nála is ez történt, és úgy nyilatkozott, hogy ezt "varázslatos dolognak érzi".
Az édesanya 2020 szeptemberében, a 33. héten hozta világra a babákat. Az először fogant iker egy kisfiú, Noah, aki ekkor volt 2098 gramm, míg a másik gyermek egy kislány, Rosalie, aki csupán 1106 gramm volt a születésükkor. A kisebb súlya miatt Rosalienak sokkal tovább kellett az újszülött intenzív osztályon lennie, mint bátyjának Noah hazamehetett 3 hét után, míg a kislány 3 hónapig maradt a kórházban.
Az édesanya szerint mindkét baba jól van, és bár Rosalie még mindig észrevehetően kisebb, mint testvére, már sokat fejlődött. Rebecca szerint a babák fogantatása közötti 3 hét az eddigi legnagyobb eltérés, amit nyilván tartanak szuperfetáció esetén.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák