Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hány hónaposan kezdenek mászni a babák?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 23. | Frissítve: 2021. december 3.

Forrás: babaszoba.hu

A babák mozgásfejlődésének egyik mérföldköve a mászás. Ezzel együtt nem kell megijedni, ha gyermekünk inkább valami másféle mozgással kísérletezik.

Hány hónaposan kezdenek mászni a babák?
Babánk fejlődése történetében fontos állomás a mászás megkezdése, amelynek időpontja nem kőbe vésett: a legtöbb baba valamikor 6 és 10 hónapos kora között kezd el mászni. Ez persze nem feltétlenül a klasszikus mászást takarja, amikor a baba a térdein és a kezein egyensúlyoz, majd ellentétes lábat és kart használva előre- vagy épp hátrafelé mozog.
A mászást babánk kiválthatja, illetve megelőzheti egyebek mellett kúszással vagy akár oldalra gurulással is - egyik sem jelent problémát, mert igazából a mozgás vágyának megmutatkozása fontos, nem pedig a technikája. Olyan baba is van emellett, aki úgy, ahogy van, kihagyja a mászást, és megpróbál inkább felegyenesedni - előbb kevesebb, majd egyre több sikerrel.

Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Ezzel együtt ha babánk már megtanult segítség nélkül, magabiztosan ülni, akkor számíthatunk a mászásra is. Ekkorra már kezében, lábában, hátában és nyakában is megerősödtek annyira az izmok, hogy megtartsák őt a mászás kiindulópontját jelentő térdelőtámaszban. A mászáshoz ugyanis a babák agyának megfelelő fejlettsége mellett igen komoly testi erőre is szükség van.
Először általában csak előre-hátra hintáztatják magukat ebben a pozícióban, aztán (nagyjából 9-10 hónaposan) megtanulják, hogyan lendítsék előre a térdüket a haladáshoz. Ezután arra is maguktól rájönnek, hogy ellentétes lábat és kart vessenek be az eredményesebb haladás érdekében - de nemcsak így mozoghatnak kezdetben, hanem ahogy fentebb említettük, egyéb módokon is: például csak a kezükkel húzzák magukat előre, hátrafelé másznak, csak az egyik térdüket használják, míg a másik láb "pihen", vagy a feneküket csúsztatják előre a lábaik segítségével.
Egyéves koruk körül a babák általában már ügyesen szoktak mászni, amihez a fentieken túl a látásukra is nagy szükségük van, hiszen folyamatosan fel kell mérniük céljuk távolságát. Éppen ezért a mászás a térérzékelésüket és a memóriájukat is fejleszti: megjegyzik például, hogy mely bútorokat szükséges kikerülniük, ha egyik helyiségből a másikba tartanak.
A mászáshoz vezető utat megkönnyíthetjük babánk számára, ha ébrenléti idejében minél többször a hasára fektetjük, hiszen így tud megerősödni a mászáshoz szükséges izomzat.
Bátoríthatjuk is őt a mozgásra - például tőle kicsit távolabb elhelyezett játékokkal -, de mindig figyeljük, ha mozogni készül, nehogy megsérüljön.
Ha lakásunkban lépcsők vannak, akkor ezek biztonságosságára, elzárhatóságára a baba elől különösképpen figyeljünk oda. Ha pedig korábban nem volt így, akkor a baba fő mozgási területeire érdemes ilyenkor szőnyeget lerakni, hogy óvjuk vele a térdét, amelyet egy ideig alaposan igénybe fog venni a mászással.
Gyerekorvosunkkal akkor érdemes beszélni babánk korai mozgásfejlődéséről, ha egyéves koráig egyáltalán (sem kúszva, sem mászva, sem egyéb módon) nem próbálkozik karjai és lábai koordinált mozgatásával.
Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések