Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hamarosan új fogamzásgátló kerülhet kifejlesztésre

Szerző: Babaszoba.hu

2017. május 23. | Frissítve: 2017. május 24.

Forrás: Medipress

A Kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói egy új fogamzásgátló és esemény utáni készítmény kifejlesztésén dolgoznak, melyek alapját a gyógyászatban már régóta ismert vegyületek alkotják.

Hamarosan új fogamzásgátló kerülhet kifejlesztésre

A szakembereknek sikerült beazonosítaniuk azokat a molekulákat, melyek meggátolják a spermiumokat abban, hogy a petesejtbe történő behatoláshoz szükséges sebességet elérjék, méghozzá azáltal, hogy a spermiumok farkán található kationcsatornát gátolják. Márpedig, ha a hímivarsejt nem elég gyors, akkor nem képes magát átfúrni a petesejt külső héján, vagyis nem tud létrejönni a megtermékenyülés.
Amint arról a Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban közzétett kutatást vezető Polina Lishko beszámolt, az újonnan vizsgált vegyületek tízszer hatékonyabbak, mint a jelenleg kapható fogamzásgátló készítmények, ráadásul mellékhatásokkal sem járnak.
Mindemellett az is nagy áttörésnek számítana, hogy ezeket a molekulákat akár már az aktus előtt, vagy közvetlenül utána is be lehetne juttatni a szervezetbe, vagyis lényegében sürgősségi fogamzásgátlóként is alkalmazni lehetne őket, de bőrre ragasztható tapasz vagy vaginagyűrű formájában tartós fogamzásgátlóként is működhetnének.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák