Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hajlam és egészség

Szerző: Dr. Klujber Valéria

2002. november 16. | Frissítve: 2016. december 19.

Forrás: Baba Magazin

Egyéves koráig lányomnak két náthán kívül, csak a bőrével volt problémája. De azzal már igen korán, négy hónapos kora körül. Mindig száraz, érzékeny volt a bőre, de ekkorra már foltokban és gyakran kipirosodott.

Hajlam és egészség

Érdekes módon nem a megszokott helyeken, tehát az orcáin vagy a lágyékhajlatban, hanem foltokban szinte mindenfelé. Ekkor még a kislányom csak szopott, illetve túl volt az első néhány hétben szükségessé vált tápszerpótláson. (Már a kórházban is kapott tápszert, ugyanis nehezen indult a tejem. Ezzel nem is lett volna semmi problémám, hiszen kellett az anyatej a kisebb súlyúaknak, de azért szólhattak volna, hogy mit kapott és mikor. A teáztatást sajnos végképp nem tartották említésre méltónak.)

Atópia

Végül elvittem szakemberhez, bőrgyógyászatra, ahol megerősítették a gyanúmat, hogy ez bizony ekcéma. Ugyan nem viszket, nem hólyagos, de mégis az. Szomorúan és nem sok meggyőződéssel csökkentettem a saját tehéntej-fogyasztásomat, és szomorúan, de több meggyőződéssel elkezdtük használni a krémeket. Szerencsére a szteroidosra alig volt szükség, viszont a testápolót a mai napig is rendszeresen kenjük. A fürdetést 2-3 naponkéntira ritkítottuk. Túlöltöztetni nem szoktuk, amúgy sem izzadós, a fehérneműi pedig szerencsére addig is fehér pamutból voltak. Úgy tűnik - eddig -, hogy szerencsénk van, nem jött elő többet a pirosodás. Bőre azonban igen száraz, állandó odafigyelést igényel. Igazi szőke, atópiás alkat. Igaz, nekem is szénanáthám van.
Az atópia a szervezet genetikailag meghatározott allergiás hajlamát jelenti. Az ilyen egyének nagyobb eséllyel reagálnak bizonyos környezeti ingerekre allergiával, vagyis IgE (E típusú immunglobulin) termeléssel. Atópiás betegségek az allergiás szénanátha, asztma, ekcéma és a táplálékallergiák.
Ezek a betegségek ugyanannak a hajlamnak a más-más megnyilvánulási formái, többször társulnak egymással, vagy átmegy az egyik betegség a másikba. Például atópiás dermatitiszes (ekcémás) gyermekek fele más atópiás betegségben is megbetegszik, 15 százalékuk asztmás lesz. Az atópia értelemszerűen családi halmozódást mutat. Már az egyik szülő allergiás betegsége esetén is érdemes tájékozódni a fogantatáskor kezdődő allergia-megelőzési programokról.
Jelen tudásunk szerint már a méhen belüli időszak alatti táplálkozás is fontos, és a korábbiaknál sokkal nagyobb szerepet tulajdonítanak a szoptatás alatti táplálkozási szokásoknak. Az 5-6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás és a lehetőleg egyéves korig tartó szopás mellett a jelentős allergéneknek minősülő táplálékok (tej, tojás, méz, hal, apró-magvas gyümölcsök) minél későbbi bevezetése remélhetőleg minden védőnőnek, gyermek- és családorvosnak közhely.
Az atópiás hajlamú családokban alkalmazott megelőzési program kitolja az allergiás betegség megjelenésének idejét, bizonyos eredmények szerint csökkenti is jelentkezésük gyakoriságát. Bizony nehéz manapság egészségesnek maradni! De a gyakori betegségek egészen mások, mint évszázadokkal ezelőtt.
Nem a fertőző betegségek pusztítanak, hanem az allergia és a rák. Ennek okait nem génjeinkben, hanem környezetünkben, életmódunkban kell keresni. Az immunrendszer felől értékelve a dolgokat, összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy az első életévekben kell néhány fertőzés és némi szájon át bejutó természetes "kosz", hogy egészségesen fejlődjünk, de vegyszerekre, légszennyezettségre semelyik életkorban nincs szükség.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések