Baba

Hajhullás szülés után: mit tehetünk ellene?

Nagyon sok kismama tapasztalja azt, hogy a terhesség alatt a haja gyönyörű dús, erős, fényes. Ez azonban a szülés után gyorsan megváltozhat: az újdonsült anyukáknál az egyik leggyakoribb probléma a hajhullás.
2018. Február 02.
Gyakori probléma a szülés utáni hajhullás

A terhesség során a szervezetünk rengeteg hormonális változáson megy keresztül. A megnövekedett ösztrogénszint például azzal jár együtt, hogy a hajszálaink az úgynevezett anagén, vagyis növekedési fázisban maradnak, vagyis a normális ütemű hajhullás sokkal lassabb lesz. A terhesség alatti dús és szép hajról aztán a szülés után gyorsan le is kell mondanunk, hiszen a hormonszintek is visszatérnek a terhesség előttire, ez pedig hajhullással járhat együtt. A terhesség utáni hajhullás tehát természetes folyamat, mely akár egy évig is elhúzódhat. Megállítani sajnos nem lehet, de egy-két dolog segíthet a hajhullás elleni küzdelemben.

Ápoljuk megfelelően a hajunkat!

A túl gyakori hajmosás árt a hajnak, mint ahogyan az is, ha túl forró vizet vagy irritáló hatású samponokat használunk. Legyünk óvatosak a fésülködéssel is (pl. ne fésüljük a hajunkat, amikor az a legvizesebb), próbáljuk meg levegőn szárítani, és mellőzzük azokat a frizurákat, amelyek túlságosan “szorosak”. Bár a lófarok vagy a szoros konty praktikus egy kisbaba mellett, de a hajunkat sajnos megviselheti.

Ügyeljünk az étrendünkre!

A stressz és az egészségtelen, egyhangú táplálkozás egyaránt hatással lehetnek a hajunkra. Már az enyhébb mértékű vitaminhiány is fokozott hajhullást okozhat, ezt pedig nem nehéz “elérni”, főleg ha szoptatunk is. Együnk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, különösen azokat részesítsük előnyben, melyek vasat, cinket, magnéziumot, A-, C-, D- és E-vitamint tartalmaznak! Ezek közé tartoznak például a sötétzöld leveles zöldségek, a tojás, a sárgarépa és a sütőtök, de a zsírosabb húsú halak fogyasztása is jót tehet! A biotin pedig igazi csodaszer lehet a hajnak, sok van belőle például a joghurtban, a mandulában, a teljes kiőrlésű péksüteményekben vagy a hüvelyesekben.

Masszírozzuk a fejbőrt!

A rendszeres fejbőrmasszázs nemcsak rendkívül kellemes, de serkenti a fejbőr vérkeringését, így jót tesz a hajhagymáknak is. Már napi öt perc masszírozással látványos eredményeket érhetünk el! Az ujjbegyeinkkel, enyhébb nyomással, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át a hajas fejbőrt! A masszírozást végezhetjük értékes olajokkal is: valamilyen alap- vagy vivőolajat, pl. búzacsíra-, jojoba- vagy kókuszolajat keverjünk össze azonos mennyiségű ricinusolajjal, masszírozzuk át ezzel a fejbőrt, majd hagyjuk a hajon és a fejbőrön 30 percig. Utána alaposan mossunk hajat! Az olajos pakolást még hatékonyabbá tehetjük, ha a keverékbe néhány csepp rozmaring illóolajat is teszünk. A rozmaring serkenti a hajnövekedést, erősíti a hajat, és segít megszabadulni a kellemetlen korpától is.(Cikk forrása: top10homeremedies.com)

Ezt is érdemes elolvasni: