Baba

Ha túl nagy vagy túl kicsi a fejkörfogat

A gyermek fejkörfogatának vizsgálata a gyermekorvos feladata. Mi számít átlagosnak, és mekkora eltérés számít kórosnak? Mi okozhat elváltozást?
Ha túl nagy vagy túl kicsi a fejkörfogat (fotó: iStock)

A testméretek esetében kóros eltérésről akkor beszélünk, ha a vizsgált paraméter extrém módon eltér az átlagostól. A kóros eltérés mértékének megítéléséhez úgynevezett percentilis táblázatokat használunk. A percentilis érték megadja, hogy 100 azonos korú és nemű gyermek esetében a vizsgált paraméter alapján a gyermek hányadik lenne a sorban. Például testmagasság tekintetében megadott 10 percentilis érték azt jelenti, hogy ha 100 azonos korú és nemű gyermeket testmagasság szerint sorba állítanánk, akkor a vizsgált gyermek hátulról a 10. lenne.

Nagyon eltérőnek tekintjük a 3 percentilis érték alattiakat és a 97 percentilis felettieket, melyek hátterében lehetnek betegségek, de előfordulhat ilyen érték teljesen egészségesek között is öröklött tulajdonság alapján (például, ha a szülők az átlagnál magasabbak, akkor a gyermekük minden kóros állapot nélkül is 97 percentil feletti testmagassággal rendelkezhet) – magyarázza Dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója.

Az időre született újszülött fejkörfogata átlagosan 35 cm (32,6-37,2 cm), majd egy éves korig mintegy 10 cm-t növekszik. Kis fejkörfogatról (mikokefália) beszélünk 3 percentilis érték alatt, nagy fejkörfogatról (makrokefália) 97 percentilis érték felett.

Kis fejkörfogat

A fejkörfogat az életkorhoz meghatározott értéktáblázatban 3 percentilis alatt van. Az agykoponya az arckoponyához viszonyítva kicsi.Lehetséges okok:

– A veleszületett kis fejkörfogat hátterében meghúzódhat genetikai betegség, öröklődő forma, ezeket elsődlegesen kis fejkörfogattal járó állapotoknak nevezzük.

– Másodlagos kis fejkörfogatot a magzati korban, illetve az intenzív agynövekedés szakaszában (első 2 életév) bekövetkező agyat károsító ártalmak okoznak. Ilyen károsító tényezők lehetnek: röntgen sugárzás, veleszületett fertőzések (CMV, Rubeola, Toxoplasma, agyhártya-, agyvelőgyulladás), anyai alkohol-, drogfogyasztás, dohányzás, anyai anyagcsere-betegség, születés körüli oxigénhiányos állapotok, újszülöttkori extrém magas láz.A fejkörfogat nyomonkövetése, ellenőrzése a gyermekorvos feladata. Mivel a kis fejkörfogattal járó állapotokban gyakoribb az értelmi fejlődés elmaradása, ezért nagyon fontos az ilyen gyermek fejlődésének nagyon szoros követése, ellenőrzése, és a lehető leghamarabb elkezdett speciális fejlesztése. Csak a gyermek egyénileg kialakított fejlesztési programjának megvalósításával lehet elérni, hogy a lehetőségekhez képest a legjobb eredményt lehessen elérni a képességeiben.

Nagy fejkörfogattal járó állapotok

A fejkörfogat 97 percentilis érték feletti.

Familiáris nagy fejkörfogat

A nagyobb fejkörfogattal járó állapotok között előfordulnak familiáris formák, ezért mind a szülők, mind a testvérek fejkörfogat méretét figyelembe kell venni, mielőtt kórosnak ítélünk egy átlagosnál nagyobb fejkörfogatot. Ilyen esetekben a gyermeknek semmilyen kóros idegrendszeri tünete nincsen, teljesen jól fejlődik, intellektusa ép.Az eltérés öröklődő családi alkat következménye. Amennyiben a gyermeknek a fejkörfogat növekedési üteme teljesen normális, jól fejlődik, és a jellegzetes alkati jegy a családtagok körében is megvan, akkor felesleges a gyermeket mindenféle vizsgálatnak kitenni.

Álvízfejűség

Ebben az esetben a csecsemő fejkörfogata a testméretéhez viszonyítva nagynak tűnik, de a koponya növekedési üteme teljesen normális. Koraszülöttek, krónikus vérszegénységben szenvedő, esetleg angolkóros csecsemők körében fordulhat elő, de a kórelőzmény, illetve ezekre az állapotokra jellemző sajátos tünetek, és a laborvizsgálatok egyértelműen igazolják, hogy csak felületes ránézésre tűnik vízfejűnek a gyermek. Kezelésre a kiváltó oknak megfelelően van szükség – vérszegénység, D-vitamin hiány kezelése.

Vízfejűség

A csecsemő fejkörfogata fokozott mértékben növekszik, a nagykutacs szélesen nyitott, kissé előboltosul, a fejen lévő vénák kitágultak. Gyakori a lemenő nap tünet, ami azt jelenti, hogy a szemgolyó lefelé fordul, és a szivárványhártya felett látható az ínhártya (” szem fehérje”), emiatt a szemgolyó látványa a horizonton lebukó napra emlékeztet. Az agynyomás fokozott volta ingerlékenységet, étvágytalanságot, levertséget, hányást, súlyállást eredményezhet.Többféle kórfolyamat következménye lehet, melyek az agyvíz keringésének akadályoztatása (fejlődési rendellenesség, ritkán daganat), az agyvíz felszívódásának gátlása (koponyaűri vérzés, gyulladás után), esetleg az agyvíz fokozott termelődése révén azt eredményezik, hogy az agyvíz mennyisége a normális értéket meghaladja.Mivel csecsemőkorban a koponya varratai még nem csontosodtak el, ezért a megnövekvő nyomást kompenzálja a varratok szétválása, a kutacsok tágulása. Ezek eredményezik a fokozott fejkörfogat növekedést.Gyanú esetén a túlzott fejkörfogatnövekedés-igazolása és koponyaultrahang-vizsgálat igazolja a vízfejűséget.A vízfejűség kezelése műtéti, mely során a felesleges agyvíz elvezetése a cél, hiszen a fokozott nyomás az agyat károsítja. A műtét során az agy oldalkamrájába helyeznek egy katétert, melyhez egy bizonyos nyomás felett megnyíló, egyenirányító szelepen keresztül kapcsolódik egy másik, a bőr alatt a hasüregbe vezető katéter.Amennyiben a műtét előtt nem szenvedett el a gyermek maradandó agyi károsodást, akkor a műtét után egészségesen fejlődhet. Amennyiben a kiváltó ok korábbi gyulladás, agyvérzés volt, akkor a kórjóslatot az akkor elszenvedett károsodás mértéke határozza meg. A műtét után az esetek egy részében lokalizációhoz kötődő epilepszia léphet fel, mely gyógyszeres kezelésre jól reagál.Fontos, hogy a műtött gyermekek szülei tisztában legyenek a katéter esetleges nem megfelelő működésének jeleivel, a következményesen kialakuló koponyaűri nyomásfokozódás tüneteivel, mert ezek megjelenése sürgős kórházi ellátást igényel. A tünetek: fejfájás, ismétlődő hányások, a pulzusszám csökkenése.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet